9.5/10 TRUSTPILOT   |   FAQ  OFFERTE  CONTACT

Belgisch Hardsteen

Belgisch Hardsteen

natuursteenstunter-belgisch-hardsteen

Heeft u interesse in een Belgisch hardsteen keukenblad?

Wilt u misschien een Belgisch hardsteen keukenblad kopen? Dan kunt u in eerste instantie bij ons terecht voor meer informatie. Belgisch hardsteen is een bijzondere steensoort die wij bij Natuursteenstunter aanbieden. Het is een kalkzandsteen die ook wel Blauwsteen of Arduin wordt genoemd door de blauwgrijze kleur die de steen heeft. De steensoort laat zich kenmerken doordat het relatief veel fossielen en kleine skeletten van zeedieren bevat die miljoenen jaren geleden zijn gestorven. Het gesteente is hierdoor één grote archeologisch wonder waarbij de gestorven diertjes samen met calciet een zeer harde steensoort hebben gevormd. De steensoort komt vrijwel alleen maar voor in de Belgische Ardennen en het wordt hier gewonnen in ecologisch verantwoorde steengroeven. De mogelijkheden voor het gebruik van deze Blauwsteen zijn eindeloos: van dorpels tot aan vensterbanken en van tafels tot aan keukenbladen.

Eigenschappen, bewerkingsmogelijkheden, voordelen en nadelen van Belgisch Hardsteen

In de tabbladen hieronder leest u welke eigenschappen hardsteen heeft. Daarnaast leest u welke bewerkingsmogelijkheden er zijn en wat de voor- en nadelen zijn van de steensoort. Als u na het lezen van de informatie nog vragen heeft, dan kunt u altijd contact met ons opnemen!

Eigenschappen

Wilt u een Belgisch hardsteen keukenblad kopen? Lees hier de eigenschappen van deze steensoort

Belgisch hardsteen is een schitterende natuursteen soort die zorgt voor een natuurlijke look van bijvoorbeeld uw keuken, badkamer of tafelblad. Door de fossieltjes en andere kleine onregelmatigheden komt het gesteente echt tot leven. Het gesteente heeft een donkerblauwe kleur die het zwart benaderd. Hierbij geldt dat het afhankelijk van de bewerking nog een stukje lichter van kleur kan zijn. De steensoort wordt bij ons gekocht bij Belgische steenhouwers die alleen materiaal gebruiken uit hun eigen land. Er zijn veel leveranciers die Chinees of Portugees steen gebruiken wat erg op de Belgische variant lijkt. De kleur is echter vaak minder blauw en bovendien veel vager. Bij ons bent u zeker van het juiste échte hardsteen uit België.

Soorten

Soorten Belgisch hardsteen

Belgisch hardsteen bestaat eigenlijk uit één soort: er zijn dus geen meerdere soorten Belgisch hardsteen. De steensoort wordt ook wel blauwe hardsteen, blauwsteen Arduin, Belgian Blue of Arden Blue genoemd, naar de vindplaats van de steensoort in de Ardennen.

Het Belgische hardsteen is donker van kleur en heeft een karakteristieke donkerblauwe gloed met lichtere adertjes. Afhankelijk van de bewerking is een Belgisch hardsteen keukenblad grijs tot lichtblauw of donkerblauw tot zwart. Hieronder treft u enkele bewerkingen van zwaar tot licht geschuurd en van gezoet tot gepolijst.

Bewerkingsmogelijkheden

Hardsteen bestaat voor een groot gedeelte uit kalk en hierdoor is het poreuzer dan bijvoorbeeld graniet. Het gesteente is iets zachter dan graniet maar hierdoor zijn er wel weer meer bewerkingsmogelijkheden. Hieronder treft u alle bewerkingen die er mogelijk zijn:

Polijsten

Wanneer u gepolijst Belgisch Hardsteen wilt dan wordt de toplaag in meerdere laagjes geschuurd tot een glimmend oppervlak. Dankzij het polijsten krijgen vloeistoffen minder kans om in het blad te trekken. Polijsten zorgt er echter niet voor dat het materiaal krasbestendiger is. Belgisch Hardsteen is van nature minder hard dan bijvoorbeeld graniet.

Belgisch hardsteen met een gezoete afwerking

Verreweg de meeste klanten kiezen voor een gezoete afwerking van Belgisch Hardsteen. Bij een gezoete afwerking wordt het steen lichtjes opgeschuurd maar hierbij blijft het de uitstraling van het steen zoveel mogelijk intact. De afwerking zorgt voor een hele lichte matglans maar is wat poreuzer dan wanneer het gepolijst zou worden. Het zoeten kan in twee varianten: licht of donker gezoet.

Leather afwerking graniet (Satinato)

Een volgende stap is om het Belgisch Hardsteen af te werken met een ‘leather touch’. Wanneer u kiest voor een leather afwerking wordt het materiaal vanuit de steengroeve machinaal opgewreven door lederen huiden. Hierdoor krijgt het materiaal wel enigszins bescherming maar zal nog poreuzer zijn dan bij een gezoete afwerking. Het Belgische Hardsteen ziet er nog een stapje grover en natuurlijker uit maar u moet uitkijken met sappen van voedingsmiddelen.

Geschuurd Belgisch hardsteen

De laatste variant qua soorten Belgisch hardsteen is het schuren. Hierbij wordt het grove steen na het zagen alleen opgeschuurd zodat een grof effect ontstaan. Men kiest hier veel voor in badkamers, tafelbladen of bijvoorbeeld op een stoep. Afhankelijk van de gekozen korrel van het Belgisch hardsteen wordt de kleur steeds donkerder. Bij een korrel 60 is het vrij grijzig, bij een korrel 100 (Kobra geschuurd) is dit al donkerder. Vanaf een korrel 200 heet het geen geschuurd Belgisch hardsteen meer maar gezoet.

Voordelen

Wilt u een Belgisch hardsteen keukenblad kopen? Lees hier de voordelen van deze blauwsteen

Belgisch hardsteen is een geweldige steensoort die voornamelijk wordt gekozen door het fraaie uiterlijk. Hieronder alle overige voordelen die het gesteente heeft:

– Belgisch hardsteen heeft een hele grote buigsterkte: het materiaal zal hierdoor niet snel barsten of scheuren.
– Door de kwaliteit van het materiaal dat wij gebruiken is het mogelijk om vrijwel elk bladdeel qua kleur en structuur op elkaar aan te laten sluiten. In tegenstelling tot graniet wat qua structuur of kleur nog wel eens wil veranderen.
– Belgisch hardsteen is er ook in 30 mm massief materiaal mogelijk in tegenstelling tot graniet wat wij tot 20 mm massief leveren.
– Belgisch hardsteen zorgt voor een fraaie, natuurlijke look van uw keuken, badkamer, tafel of andere object waar u het voor gebruikt.

Nadelen

Wilt u een Belgisch hardsteen keukenblad kopen? Lees hier de nadelen

Belgisch hardsteen is een gesteente dat wat meer zorg nodig heeft dan bijvoorbeeld graniet. Hieronder leest u de nadelen die dit materiaal heeft:

– Het gesteente is wat zachter dan graniet en is hierdoor minder krasbestendig. Wanneer u het belangrijk vindt dat uw keukenblad altijd krasvrij is dan is het aan te raden om voor een andere steensoort te kiezen. Belgisch hardsteen heeft een rauwe uitstraling en wanneer u het veel gebruikt dan zal er gebruikerssporen te zien zijn.
– De meeste klanten kiezen voor Belgisch hardsteen dat gezoet is: een matte afwerking waarbij het oppervlak niet gepolijst wordt. Dit zorgt ervoor dat de steen vlekgevoeliger en poreuzer is.
– Belgisch hardsteen is gevoelig voor schoonmaakmiddelen door het hoge kalkgehalte in het steen. Het materiaal kan hierdoor sneller slijten dan andere materiaalsoorten.

Arduin is een geweldige materiaalsoort maar bij normaal gebruik zullen er gebruikerssporen te zien zijn. Wanneer u van een geleefde uitstraling houdt dan is dit materiaal zeker iets voor u!

Prijzen

Bepaal de prijs aanrechtblad Belgisch hardsteen

Bij de keuze van uw Belgisch hardsteen aanrechtblad zit er een verschil of u 20 of 30 mm massief blad wilt of dat we het blad opdikken. Met een opdikking bedoelen we dat de rand wordt afgewerkt met een recht verstek of met een waterkering. Hieronder kunt u u bekijken wat de drie opties exact inhouden.

Massief hardsteen 20 of 30 mm

Wanneer u een massief aanrechtblad van Belgisch hardsteen kiest dan wordt uw blad gezaagd uit massieve blokken Belgisch hardsteen. De zaag wordt hierbij ingesteld om 20 of 30 mm dik te zijn. Belgisch hardsteen is vanaf 20 mm dik genoeg om massief uitgevoerd te worden maar wij raden echter altijd aan om voor 30 mm dik te kiezen. Belgisch hardsteen heeft vrij veel fossielen en adertjes en 20 mm is breukgevoeliger dan 30 mm. Het stevigste is echter om het keukenblad op te dikken naar bijvoorbeeld 40 mm. De randopdikking zorgt dan voor extra stevigheid. U leest deze mogelijkheden in de tabs hiernaast.

Naast de keuze voor de dikte van het plaatmateriaal is het goed om te weten dat het net als bij composiet of graniet mogelijk is om een spoelbaksparing, kraangat of kookplaatsparing uit het blad te zagen. De randen van het plaatmateriaal wordt vervolgens afgewerkt door het te polijsten. Het in het geval van een massieve bewerking verder niet nodig om een extra rand aan te brengen aan het plaatmateriaal.

Opgedikt 30 tot 100 mm met recht verstek

Bij een opgedikt blad ziet het eruit alsof uw Belgisch hardsteen keukenblad een stuk dikker is dan deze werkelijk is. Het ziet er dan vanaf de zijkant net uit alsof uw blad van massief hardsteen gemaakt is. Bij Belgisch hardsteen heeft u de keuze om uw blad 3 tot 8 centimeter dik te laten lijken. We gebruiken in dit geval een plaat van 20 mm massief Belgisch hardsteen en zetten deze met een 45 graden hoek de rand op de plaat die zichtbaar is. Aan de onderkant van het blad wordt er een hardsteen profiel gemaakt waardoor uw blad stevig op de keukenkastjes komt te liggen.

Het voordeel van deze werkwijze met opdikking is dat het materiaal een stuk lichter is dan massief materiaal en dit is beter voor uw keuken. Daarnaast lijkt het vreemd maar het dunnere 20 mm dik materiaal met profiel is steviger dan wanneer het materiaal massief zou zijn. Het profiel aan de onderkant zorgt voor veerkracht wanneer er stoten of klappen op het materiaal wordt gegeven.

Opgedikt met waterkering 30 tot 100 mm dikte

Afhankelijk van uw gebruikswensen is het ook mogelijk om uw Belgisch hardsteen aanrechtblad te laten voorzien van een waterkering. Bij een waterkering komt de rand van het blad iets boven het andere blad uit. Dit zorgt ervoor dat tijdens bijvoorbeeld het afwassen het water nooit van uw blad af kunt lopen. De waterkering zorgt ervoor dat vloeistoffen op het blad blijven zodat u dit naar de spoelbak kunt vegen. Let wel op: Belgisch hardsteen is puur natuur en wij raden het altijd aan om het blad even af te vegen na gebruik. U kunt een uitgebreid onderhoudsadvies lezen op onze servicepagina Belgisch hardsteen

Net zoals bij de rand in recht verstek is het mogelijk om voor een dikte van het blad te kiezen van 30 t/m 80 mm hoog. Let op: de rand komt bij bijvoorbeeld 3o mm bladdikte dan nog enkele millimeters boven het keukenblad uit door de waterkering. Wilt u dit niet dan kunt u voor een randafwerking met een recht verstek kiezen.

Opgedikt met waterkering 30 tot 100 mm dikte

Afhankelijk van uw gebruikswensen is het ook mogelijk om uw Belgisch hardsteen aanrechtblad te laten voorzien van een waterkering. Bij een waterkering komt de rand van het blad iets boven het andere blad uit. Dit zorgt ervoor dat tijdens bijvoorbeeld het afwassen het water nooit van uw blad af kunt lopen. De waterkering zorgt ervoor dat vloeistoffen op het blad blijven zodat u dit naar de spoelbak kunt vegen. Let wel op: Belgisch hardsteen is puur natuur en wij raden het altijd aan om het blad even af te vegen na gebruik. U kunt een uitgebreid onderhoudsadvies lezen op onze servicepagina Belgisch hardsteen

Net zoals bij de rand in recht verstek is het mogelijk om voor een dikte van het blad te kiezen van 30 t/m 80 mm hoog. Let op: de rand komt bij bijvoorbeeld 3o mm bladdikte dan nog enkele millimeters boven het keukenblad uit door de waterkering. Wilt u dit niet dan kunt u voor een randafwerking met een recht verstek kiezen.

Frijnrand/ refrijnen rand bij Belgisch hardsteen

Bij Belgisch hardsteen is het bijzonder fraai wanneer de rand gefrijnd wordt. Het aanbrengen van een gefrijnde rand is een proces waarbij er machinaal of handmatig sleufjes in de rand worden gefreest. Deze sleufjes zijn lichter dan de rest van de rand. Door een gefrijnde rand krijgt het keukenblad een extra klassieke uitstraling die erg goed past bij een landelijke (houten) keuken. Hieronder treft u enkele foto’s van Belgisch hardsteen dat wij met een gefrijnde rand hebben opgeleverd. Vraag bij ons naar de mogelijkheden en de kosten voor machinaal of handmatig gefrijnde randen!

Soort Belgisch hardsteen
2 cm massief 3 cm massief 3 t/m 8 cm recht verstek   3 t/m 8 cm met waterkering
Licht geschuurd € 169 € 189 € 209 € 209
Kobrageschuurd € 169 € 189 € 209 € 209
Licht gezoet € 189 € 209 € 239 € 239
Donker gezoet* € 189 € 209 € 239 € 239
Gepolijst € 199 € 219 € 249 € 249

* 80% van onze klanten kiest voor donker gezoet vandaar dat dit vetgedrukt is.

Type sparing: Prijs:
 Hoekuitsparing: € 29
 Hoek schuin zagen: € 29
 Kookplaatsparing standaard: € 69
 Kookplaatsparing groot: € 99
 Kraangat: € 29
 Vlakinbouwsparing: € 149
 Onderbouw spoelbaksparing: € 199
 Extra randafwerking per meter € 49

Stappenplan om een keukenblad bij Natuursteenstunter te kopen

Wilt u misschien een natuursteen werkblad kopen? Dat is een belangrijke beslissing die u waarschijnlijk weloverwogen wilt maken. Wij begrijpen dit uiteraard en willen u een goed en eerlijk advies geven om tot een goede keuze te komen. Wij werken daarom volgens een vast stappenplan zodat zowel u als wij weten waar wij aan toe zijn. Hieronder leest u de stappen zoals u deze kunt doorlopen alvorens u een schitterend nieuw werkblad in huis hebt!

Stap 1: informatie verzamelen

De eerste stap in het proces om een natuursteen werkblad aan te schaffen is het inwinnen van informatie. Wij kunnen u helpen bij het maken van een aankoopbeslissing maar het is dan wel handig als u weet wat uw wensen zijn. Om te weten wat u precies voor keuzes hebt is het handig als u het een en ander leest over natuursteen. Zo is 100% natuursteen lastiger in onderhoud dan bijvoorbeeld composiet, keramiek of Dekton. Deze industriële steensoorten hebben echter weer een andere uitstraling.

Stap 2: offerte opvragen en/of contact opnemen

Wanneer u onze website hebt gelezen en u wilt eens weten wat onze producten kosten kunt het beste een offerte aanvragen. Wij hebben drie verschillende manieren waarop dat kan:

 • U bent aan het oriënteren en wilt een snelle prijsopgave zonder al teveel details. Na ontvangst van uw aanvraag geven wij u binnen 24 uur een prijsindicatie;
 • U weet nog niet wat u wilt en u hebt meer informatie nodig voor het maken van een keuze. In dit geval geven wij u binnen 48 uur per e-mail of telefonisch meer uitleg over de keuzes die u heeft;
 • U weet wat u wilt en u wilt direct een gespecificeerde prijsopgave. Ook in dit geval geven wij u binnen 48 uur antwoord.

Naast het opvragen van een offerte is het ook mogelijk om andere vragen aan ons te stellen. Dit kan via ons contactformulier, per e-mail of telefonisch:

 • Contact via ons contactformulier
 • E-mail naar offerte@natuursteenstunter.nl
 • Telefonisch naar 085 – 044 18 71

Stap 3: onze eerste offerte beoordelen + inmeten keukenblad

Nadat u de offerte van ons hebt ontvangen en dit een aantrekkelijk eerste aanbod vindt, dan kunnen wij het blad komen inmeten. Hiervoor moet de keuken wel grotendeels zijn afgebouwd omdat het anders lastig wordt. Hieronder leest u aan welke voorwaarden de keuken moet voldoen alvorens het blad ingemeten kan worden.

Voorwaarden om in te meten bij een keukenblad:

 • Een werkblad plaatst u eigenlijk in de allerlaatste fase van de aanbouw van een keuken. Hiervoor dient de keuken eigenlijk al zoveel mogelijk afgebouwd zijn en staan in de situatie zoals deze blijft;
 • De kastjes moeten volledig afgebouwd zijn en op de plek staan waar zij straks blijven staan. De deurtjes, frontjes of schappen hoeven nog niet aanwezig te zijn. Wel is het noodzakelijk dat u tenminste één deurtje of frontje in huis hebt zodat wij kunnen bepalen hoe diep het blad moet worden;
 • De keuken dient al aan de muur vastgemaakt te zijn zodat deze niet meer verschoven kan worden;
 • De keuken moet 100% waterpas staan om een juiste maat te kunnen bepalen. Wanneer een keuken scheef staat kan een blad mogelijk te klein of groot ingemeten worden.
 • Muren dienen al gestuct te zijn zodat het blad tegen de muur geplaatst en afgekit kan worden;
 • Als u tegels achter het blad wilt plaatsen dan dient dit al gebeurd te zijn. Plaatst u deze op het blad dan hoeft dit uiteraard nog niet direct gedaan te zijn;
 • Eventuele zijwanden of andere fronten zoals bij een eilandblad of hoge kast dienen al geplaatst te zijn;
 • Tijdens het inmeten dient een eventuele kookplaat aanwezig te zijn. Daarnaast moet u bepaald hebben waar de spoelbak geplaatst gaat worden en welk type dit gaat zijn.

Het is voor beide partijen vervelend als wij komen inmeten terwijl dit nog niet mogelijk is. Wij werken niet met boetes of voorrijkosten maar wij vragen u met klem om onze voorschriften op te volgen.

Stap 4: definitieve offerte

Nadat wij hebben ingemeten en de definitieve maatvoering hebben, kunnen wij een definitieve offerte opstellen. In deze offerte zijn afwijkingen in de maatvoering opgenomen waardoor de prijs iets lager of iets hoger kan zijn. Ook is het mogelijk dat extra’s zijn meegenomen zoals een smetplint, kraan, spoelbak of vensterbank.

Wanneer u de offerte accepteert maken wij een AutoCAD tekening op die naar de fabriek gestuurd wordt. Wanneer deze wordt geaccepteerd gaat de levertijd in en kunnen we het blad binnen enkele weken in Nederland verwachten.

Enkele voorwaarden en/of opmerkingen over het accepteren van de definitieve offerte:

 • U hoeft bij ons geen aanbetaling te doen. U betaalt pas wanneer onze producten zijn geleverd en u tevreden bent. U mag uiteraard wel een aanbetaling doen. Bij veel bouwfondsen heeft u vooraf een factuur nodig om een betaling te ontvangen. Wij kunnen u helpen bij deze stappen;
 • Door akkoord te gaan met onze offerte komt een rechtsgeldige verbintenis tot stand. Hiermee bent u verplicht om onze producten af te nemen, omdat het vrijwel altijd om maatproducten gaat;
 • Helaas zijn onze levertijden altijd indicatief en onderhevig aan externe factoren (zie hieronder). In 95% van de gevallen lukt het echter om binnen 30 dagen te leveren;
 • Wij hebben te maken met vakantiesluitingen van onze producenten in december/januari en juli/augustus. Vaak is het erg druk voordat men de deuren tijdelijk sluit waardoor levertijden kunnen oplopen. Hou hier rekening mee wanneer u in november/december of juni/juli besteld.
 • De meeste van onze producenten zitten in het buitenland. Hierdoor is het altijd mogelijk dat transport vertraging oploopt door een situatie op de weg. Wij hebben helaas al vervelende sneeuwbuien, grenscontroles en stakingen meegemaakt en dit kan voor een vertraging zorgen;
 • Wij begrijpen dat het vervelend is als u de keuken nog niet kunt gebruiken doordat u geen keukenblad heeft. Het wachten is echter minder vervelend voor u als u de keuken toch kunt gebruiken. Door een tijdelijk noodblad te plaatsen kunt u uw keuken toch gebruiken. Desgewenst bieden wij u aan om een noodblad te plaatsen;

Voor alle overige voorwaarden verwijzen wij u graag door naar onze algemene voorwaarden

Stap 5: productie en transport van fabriek naar onze overslag

Wanneer de productie voltooid is gaat uw order op transport naar Nederland. Zodra wij een seintje krijgen dat de order onderweg is nemen wij contact met u op om een afspraak in te plannen voor montage, bezorging of afhalen.

Stap 6: de montage of bezorging

U heeft bij ons de keuze om producten op te halen of om het te laten bezorgen. Verreweg de meeste mensen kiezen echter voor een montage door ons. Hiermee bent u ervan verzekerd dat het blad goed wordt geïnstalleerd. Daarnaast lopen wij het risico op eventuele schade tijdens de montage.

Wij hanteren verschillende serviceniveau’s, afhankelijk van uw wensen. Wanneer u het niet erg vindt om een handje mee te helpen bij bijvoorbeeld het tillen, dan scheelt dit in de prijs. Wilt u dit echter niet dan is het mogelijk dat wij tegen betaling een tilhulp meesturen.

Stap 7: afronding en gebruik

Nadat de montage is geslaagd kunt u bij ons het factuurbedrag voldoen. Het bedrag kunt u pinnen bij de monteur of u kunt het overmaken per internetbankieren. De monteur kan in dat laatste geval even vragen naar een bewijsje.

Na de montage en de betaling is het tijd om uw blad in gebruik te nemen. Sommige materiaalsoorten hebben wat onderhoud nodig en u kunt bij onze onderhoudsvoorschriften lezen wat hiervoor nodig is.

Hopelijk heeft u onze reviews gelezen om tot uw beslissing te komen. Hier staat namelijk dat wij gemiddeld meer dan een 9,5 scoren en wij zijn hier trots op. Wij vragen dan ook al onze klanten om een review achter te laten bij Trustpilot.

OFFERTE