Belgisch hardsteen

Belgisch hardsteen is een schitterende natuursteen soort met de industriële uitstraling van beton.

Belgisch Hardsteen

Heeft u interesse in een Belgisch hardsteen keukenblad?

Wilt u misschien een Belgisch hardsteen keukenblad kopen? Belgisch hardsteen is een bijzondere steensoort die wij bij Natuursteenstunter aanbieden. Het is een kalkzandsteen die ook wel Blauwsteen of Arduin wordt genoemd door de blauwgrijze kleur die de steen heeft. De steensoort heeft van nature een industriële uitstraling en wordt vrijwel nooit gepolijst. Hierdoor lijkt het bijvoorbeeld op beton of cement terwijl u wél een stukje natuur in huis haalt.

Hoe ontstaat Belgisch hardsteen?

De steensoort laat zich kenmerken doordat het relatief veel fossielen en kleine skeletten van zeedieren bevat die miljoenen jaren geleden zijn gestorven. Het gesteente is hierdoor één grote archeologisch wonder waarbij de gestorven diertjes samen met calciet een zeer harde steensoort hebben gevormd. De steensoort komt vrijwel alleen maar voor in de Belgische Ardennen en het wordt hier gewonnen in ecologisch verantwoorde steengroeven.

Eigenschappen, bewerkingsmogelijkheden, voordelen en nadelen van Belgisch Hardsteen

In de tabbladen hieronder leest u welke eigenschappen hardsteen heeft. Daarnaast leest u welke bewerkingsmogelijkheden er zijn en wat de voor- en nadelen zijn van de steensoort. Als u na het lezen van de informatie nog vragen heeft, dan kunt u altijd contact met ons opnemen!

Wilt u een Belgisch hardsteen keukenblad kopen? Lees hier de eigenschappen van deze steensoort

Belgisch hardsteen is een schitterende natuursteen soort die zorgt voor een natuurlijke look van bijvoorbeeld uw keuken, badkamer of tafelblad. Door de fossieltjes en andere kleine onregelmatigheden komt het gesteente echt tot leven. Het gesteente heeft een donkerblauwe kleur die het zwart benaderd. Hierbij geldt dat het afhankelijk van de bewerking nog een stukje lichter van kleur kan zijn. De steensoort wordt bij ons gekocht bij Belgische steenhouwers die alleen materiaal gebruiken uit hun eigen land. Er zijn veel leveranciers die Chinees of Portugees steen gebruiken wat erg op de Belgische variant lijkt. De kleur is echter vaak minder blauw en bovendien veel vager. Bij ons bent u zeker van het juiste échte hardsteen uit België.

Bewerkingsmogelijkheden Belgisch hardsteen

Belgisch hardsteen bestaat eigenlijk uit één soort: er zijn dus geen meerdere soorten Belgisch hardsteen. De steensoort wordt ook wel blauwe hardsteen, blauwsteen Arduin, Belgian Blue of Arden Blue genoemd, naar de vindplaats van de steensoort in de Ardennen.

Het Belgische hardsteen is donker van kleur en heeft een karakteristieke donkerblauwe gloed met lichtere adertjes. Afhankelijk van de bewerking is een Belgisch hardsteen keukenblad grijs tot lichtblauw of donkerblauw tot zwart. Hieronder treft u enkele bewerkingen van zwaar tot licht geschuurd en van gezoet tot gepolijst.

Bewerkingsmogelijkheden

Hardsteen bestaat voor een groot gedeelte uit kalk en hierdoor is het poreuzer dan bijvoorbeeld graniet. Het gesteente is iets zachter dan graniet maar hierdoor zijn er wel weer meer bewerkingsmogelijkheden. Hieronder treft u alle bewerkingen die er mogelijk zijn:

Polijsten

Wanneer u gepolijst Belgisch Hardsteen wilt dan wordt de toplaag in meerdere laagjes geschuurd tot een glimmend oppervlak. Dankzij het polijsten krijgen vloeistoffen minder kans om in het blad te trekken. Polijsten zorgt er echter niet voor dat het materiaal krasbestendiger is. Belgisch Hardsteen is van nature minder hard dan bijvoorbeeld graniet.

Belgisch hardsteen met een gezoete afwerking

Verreweg de meeste klanten kiezen voor een gezoete afwerking van Belgisch Hardsteen. Bij een gezoete afwerking wordt het steen lichtjes opgeschuurd maar hierbij blijft het de uitstraling van het steen zoveel mogelijk intact. De afwerking zorgt voor een hele lichte matglans maar is wat poreuzer dan wanneer het gepolijst zou worden. Het zoeten kan in twee varianten: licht of donker gezoet.

Leather afwerking graniet (Satinato)

Een volgende stap is om het Belgisch Hardsteen af te werken met een ‘leather touch’. Wanneer u kiest voor een leather afwerking wordt het materiaal vanuit de steengroeve machinaal opgewreven door lederen huiden. Hierdoor krijgt het materiaal wel enigszins bescherming maar zal nog poreuzer zijn dan bij een gezoete afwerking. Het Belgische Hardsteen ziet er nog een stapje grover en natuurlijker uit maar u moet uitkijken met sappen van voedingsmiddelen.

Geschuurd Belgisch hardsteen

De laatste variant qua soorten Belgisch hardsteen is het schuren. Hierbij wordt het grove steen na het zagen alleen opgeschuurd zodat een grof effect ontstaan. Men kiest hier veel voor in badkamers, tafelbladen of bijvoorbeeld op een stoep. Afhankelijk van de gekozen korrel van het Belgisch hardsteen wordt de kleur steeds donkerder. Bij een korrel 60 is het vrij grijzig, bij een korrel 100 (Kobra geschuurd) is dit al donkerder. Vanaf een korrel 200 heet het geen geschuurd Belgisch hardsteen meer maar gezoet.

Wilt u een Belgisch hardsteen keukenblad kopen? Lees hier de voordelen van deze blauwsteen

Belgisch hardsteen is een geweldige steensoort die voornamelijk wordt gekozen door het fraaie uiterlijk. Hieronder alle overige voordelen die het gesteente heeft:

– Belgisch hardsteen heeft een hele grote buigsterkte: het materiaal zal hierdoor niet snel barsten of scheuren.
– Door de kwaliteit van het materiaal dat wij gebruiken is het mogelijk om vrijwel elk bladdeel qua kleur en structuur op elkaar aan te laten sluiten. In tegenstelling tot graniet wat qua structuur of kleur nog wel eens wil veranderen.
– Belgisch hardsteen is er ook in 30 mm massief materiaal mogelijk in tegenstelling tot graniet wat wij tot 20 mm massief leveren.
– Belgisch hardsteen zorgt voor een fraaie, natuurlijke look van uw keuken, badkamer, tafel of andere object waar u het voor gebruikt.

Wilt u een Belgisch hardsteen keukenblad kopen? Lees hier de nadelen

Belgisch hardsteen is een gesteente dat wat meer zorg nodig heeft dan bijvoorbeeld graniet. Hieronder leest u de nadelen die dit materiaal heeft:

– Het gesteente is wat zachter dan graniet en is hierdoor minder krasbestendig. Wanneer u het belangrijk vindt dat uw keukenblad altijd krasvrij is dan is het aan te raden om voor een andere steensoort te kiezen. Belgisch hardsteen heeft een rauwe uitstraling en wanneer u het veel gebruikt dan zal er gebruikerssporen te zien zijn.
– De meeste klanten kiezen voor Belgisch hardsteen dat gezoet is: een matte afwerking waarbij het oppervlak niet gepolijst wordt. Dit zorgt ervoor dat de steen vlekgevoeliger en poreuzer is.
– Belgisch hardsteen is gevoelig voor schoonmaakmiddelen door het hoge kalkgehalte in het steen. Het materiaal kan hierdoor sneller slijten dan andere materiaalsoorten.

Arduin is een geweldige materiaalsoort maar bij normaal gebruik zullen er gebruikerssporen te zien zijn. Wanneer u van een geleefde uitstraling houdt dan is dit materiaal zeker iets voor u!

Offerte opvragen Contact opnemen Winkelmand bekijken