Soorten Belgisch Hardsteen

Soorten Belgisch hardsteen

Belgisch hardsteen bestaat eigenlijk uit één soort: er zijn dus geen meerdere soorten Belgisch hardsteen. De steensoort wordt ook wel blauwe hardsteen, blauwsteen Arduin, Belgian Blue of Arden Blue genoemd, naar de vindplaats van de steensoort in de Ardennen.

Het Belgische hardsteen is donker van kleur en heeft een karakteristieke donkerblauwe gloed met lichtere adertjes. Afhankelijk van de bewerking is een Belgisch hardsteen keukenblad grijs tot lichtblauw of donkerblauw tot zwart. Hieronder treft u enkele bewerkingen van zwaar tot licht geschuurd en van gezoet tot gepolijst.

Bewerkingsmogelijkheden

Hardsteen bestaat voor een groot gedeelte uit kalk en hierdoor is het poreuzer dan bijvoorbeeld graniet. Het gesteente is iets zachter dan graniet maar hierdoor zijn er wel weer meer bewerkingsmogelijkheden. Hieronder treft u alle bewerkingen die er mogelijk zijn:

Polijsten

Wanneer u gepolijst Belgisch Hardsteen wilt dan wordt de toplaag in meerdere laagjes geschuurd tot een glimmend oppervlak. Dankzij het polijsten krijgen vloeistoffen minder kans om in het blad te trekken. Polijsten zorgt er echter niet voor dat het materiaal krasbestendiger is. Belgisch Hardsteen is van nature minder hard dan bijvoorbeeld graniet.

Belgisch hardsteen met een gezoete afwerking

Verreweg de meeste klanten kiezen voor een gezoete afwerking van Belgisch Hardsteen. Bij een gezoete afwerking wordt het steen lichtjes opgeschuurd maar hierbij blijft het de uitstraling van het steen zoveel mogelijk intact. De afwerking zorgt voor een hele lichte matglans maar is wat poreuzer dan wanneer het gepolijst zou worden. Het zoeten kan in twee varianten: licht of donker gezoet.

Leather afwerking graniet (Satinato)

Een volgende stap is om het Belgisch Hardsteen af te werken met een ‘leather touch’. Wanneer u kiest voor een leather afwerking wordt het materiaal vanuit de steengroeve machinaal opgewreven door lederen huiden. Hierdoor krijgt het materiaal wel enigszins bescherming maar zal nog poreuzer zijn dan bij een gezoete afwerking. Het Belgische Hardsteen ziet er nog een stapje grover en natuurlijker uit maar u moet uitkijken met sappen van voedingsmiddelen.

Geschuurd Belgisch hardsteen

De laatste variant qua soorten Belgisch hardsteen is het schuren. Hierbij wordt het grove steen na het zagen alleen opgeschuurd zodat een grof effect ontstaan. Men kiest hier veel voor in badkamers, tafelbladen of bijvoorbeeld op een stoep. Afhankelijk van de gekozen korrel van het Belgisch hardsteen wordt de kleur steeds donkerder. Bij een korrel 60 is het vrij grijzig, bij een korrel 100 (Kobra geschuurd) is dit al donkerder. Vanaf een korrel 200 heet het geen geschuurd Belgisch hardsteen meer maar gezoet.

Offerte opvragen Contact opnemen Winkelmand bekijken