Onderhoud van leisteen en basalt

Onderhoud van leisteen en basalt

Onderhoud van leisteen/basalt keukenblad

Leisteen wordt gevormd van klei waarbij het klei onder hoge druk en temperatuur wordt omgezet naar leisteen. Leisteen is geen extreem hard product, waardoor bepaalde producten sneller in het materiaal trekken. Dit komt door de poreusheid; deze is iets hoger dan bij andere producten. Dit is echter te verhelpen door het juiste onderhoud.

De volgende stappen dienen doorlopen te worden voordat het product in gebruik wordt genomen.

Stap 1: Reinigen

Om het blad klaar te maken voor de bescherming, mag er geen vuil op het blad zitten. Veeg het blad daarom eerst af met een droge doek om alle stof eraf te halen. Mocht dit niet voldoende zijn, gebruik dan een vochtige doek. Laat het blad daarna 24uur drogen zodat het droog aan de bescherming wordt blootgesteld.

Stap 2: Beschermen

Uw blad kan worden beschermd tegen het binnendringen van vloeistoffen, vuil en andere stoffen. Dit kan worden gedaan door de juiste producten te gebruiken. Doordat leisteen/basalt vrij poreus is, moet de behandeling vaker worden herhaald dan bij andere producten.

Om uw blad de juiste bescherming te kunnen geven, moet u met het juiste materiaal werken. Gebruik daarom een zachte doek en geen schurende doek. Bij voorkeur is de doek van katoen. Giet de vloeistof op de doek en begin met het inwrijven van het oppervlak. Giet niet direct op het materiaal, dit veroorzaakt schade/vlekken/kringen. Herhaal het inwrijven net zo lang totdat er geen droge plekken op het blad ontstaan; zodra het blad vochtig blijft is de juiste bescherming aangebracht en kunt u het oppervlak opwrijven met een droge doek. Zijn er toch plekken ingedroogd en ziet u daardoor vegen? Behandel het blad opnieuw op de desbetreffende plek, zodat de vegen losweken.

Stap 3: in gebruik nemen van het keukenblad

Om te zorgen dat het middel voldoende is doorgedrongen, dient u het blad 24uur te laten rusten alvorens het in gebruik te nemen.

Stap 4: dagelijks onderhoud

Uw blad kan vervuild raken bij normaal, dagelijks gebruik zoals koken. Dit is normaal en kan worden verholpen door een sopje (met bijvoorbeeld Dreft). Gebruik hierbij geen zuurhoudende of bijtende middelen!

Waar extra op letten?

  • Vermijd het gebruik van bijtende schoonmaakmiddelen, zoals bleek, chloor of ammoniak! Dit veroorzaakt vlekken.
  • Bij het morsen van vloeistoffen, in het bijzonder zuurhoudende of bijtende vloeistoffen zoals vruchtensappen of koffie, dient dit direct verwijderd te worden. Dit kunt u doen door het op te deppen met een doek.
  • Bij het morsen van materialen die hard worden na verloop van tijd, zoals kauwgom, kunt u deze het beste na het uitharden afschrapen met een stompe kunststofschraper. Behandel het blad daarna met een onderhoudsmiddel.
  • Ga nooit op het blad staan of zitten, om zo de druk zo laag mogelijk te houden. Wanneer dit niet het geval is, kan het blad gaan scheuren of breken.
  • Zet nooit hete pannen, schalen of andere voorwerpen op het aanrechtblad! Gebruik altijd onderzetters.
  • Snij nooit direct op het aanrechtblad maar maak gebruik van een snijplank.
  • Werk nooit met schurende middelen zoals schurende doeken of schuursponsen.

Voorwaarden onderhoudstips

Deze informatie werd met grote zorg verzameld en dient louter als indicatie. Deze informatie biedt geen garantie en dient als hulpmiddel en extra geheugensteun voor het onderhoud van graniet. Wilt u meer weten over het onderhoud of heeft u nog andere vragen naar aanleiding van het lezen van dit onderhoudsadvies? U kunt altijd contact met ons opnemen via de contactpagina.

Offerte opvragen Contact opnemen Winkelmand bekijken