Onderhoud van beton

Onderhoud van beton

Onderhoud van beton keukenblad

Op deze pagina kunt het onderhoudsadvies van beton terug vinden. Beton wordt gemaakt door met name cement en toevoegingen, waardoor het aan hechte samenstelling wordt. Beton heeft een industriële uitstraling en is een trend anno nu. Het materiaal is erg stevig en duurzaam waardoor het in trek is. Beton is beschikbaar in verschillende kleuren, vraag naar de mogelijkheden.

De volgende stappen dienen doorlopen te worden voordat het product in gebruik wordt genomen. Voor het beschermen van het blad adviseren wij Ambras T.

Stap 1: Reinigen

Eerste reiniging van nieuw geplaatste oppervlakken

Neem het materiaal af met een droge doek, zodat alle losliggende deeltjes zoals stof worden verwijderd. Is dit niet voldoende? Maak de doek vochtig en veeg het materiaal af. Laat het materiaal voldoende opdrogen om te bekijken of het gewenste resultaat behaald is. Ga pas verder met stap 2 als het materiaal voldoende is opgedroogd (+- 24uur), bij een nat gesteente trekt de bescherming van stap 2 er onvoldoende in.

Stap 2: Beschermen

Hoe kunt u het blad beschermen?

Beton dient beschermt te worden zodat alle poriën en oneffenheden minder kwetsbaar worden gemaakt voor het aantrekken van vocht, vuil, vloeistoffen en overige stoffen. De beschermlaag van het materiaal zal naar verloop van tijd worden aangetast door het gebruik; dit is een normaal verschijnsel. Om het materiaal hiervoor blijvend te beschermen, wordt een bescherming minimaal twee keer per jaar aangeraden. Zo houdt u de beschermlaag in een topconditie! Doordat beton van zich zelf een poreus materiaal is, dient dit te worden bijgehouden.

Neem een niet pluizende katoenen doek en giet de bescherming op de doek alvorens het op het materiaal aan te brengen. Giet nooit direct op het materiaal, hierdoor kunnen kringen/vlekken ontstaan. Wrijf het gehele oppervlakte in met het beschermingsmiddel en laat het middel niet indrogen. Indien er toch opdroging plaats vindt, herhaal de handeling dan opnieuw. Doe dit totdat er geen opdroging meer plaats vindt, dan weet u dat de bescherming voldoende is. Maak het blad met een droge doek droog en boen het geheel mooi op naar uw wens. Herhaal deze stap minimaal twee keer per jaar, bij beton, omdat dit materiaal poreus en gevoelig is. Onthoud goed dat het opdrogen van het middel vlekken en/of strepen kan veroorzaken. Is dit toch voorgekomen? Behandel het materiaal, waar nodig, opnieuw zodat de strepen oplossen.

Stap 3: In gebruik nemen van het keukenblad

In gebruik nemen van het keukenblad

De behandeling van stap 2 moet 24 uur drogen, voordat het materiaal in gebruik kan worden genomen. De beschermlaag heeft namelijk 24 uur de tijd nodig om te drogen.

Stap 4: Dagelijks onderhoud

Hoe maakt u het blad dagelijks schoon?

U kunt uw blad dagelijks schoonmaken met een sopje van neutraal schoonmaakmiddel en water (gebruik geen zuurhoudende/bijtende toevoegingen). U kunt Cif Cream gebruiken voor een intensievere behandeling van vuil. Gebruik hiervoor geen Cif citroen, dat is namelijk zuurhoudend.

Waar moet u extra op letten?

  •  Wanneer een intensievere schoonmaakbeurt vereist is, gebruik een sopje met een reinigingsmiddel zoals cif cream. Hiervoor kunt u geen Cif citroen gebruiken, dit is namelijk zuurhoudend. Gebruik ook geen schurende middelen zoals een schuurspons, dit tast de beschermlaag aan.
  • Indien er dranken zijn gemorst, verwijder deze dan direct. Beton is zeer poreus waardoor zuurhoudende en bijtende vloeistoffen er snel in kunnen trekken. Pas vooral op met koffie, wijn en vruchtensappen. Verwijder deze direct door ze op te deppen met een droge doek.
  • Verwijder materialen zoals kauwgom of vet direct met een stompe kunststofschraper. Behandel het materiaal daarna met een onderhoudsmiddel.
  • Gebruik nooit scherpe materialen welke het blad kunnen aantasten zoals staalwol of een schuurspons.
  • Gebruik geen messen direct op het blad maar maak altijd gebruik van een snijplank.
  • Zet geen hete voorwerpen zoals pannen of schalen direct op het blad; dit zorgt voor een temperatuurshock waardoor het blad kan scheuren.
  • Ga nooit op het blad zitten of staan. Door de druk kan het blad scheuren of breken. Door deze druk kan het blad onherstelbaar beschadigden.
  • Gebruik geen bijtende schoonmaakmiddelen zoals ammoniak of bleek, maar gebruik neutrale middelen zoals groene zeep of Dreft zonder citroen.

Voorwaarden onderhoudstips

Deze informatie werd met grote zorg verzameld en dient louter als indicatie. Deze informatie biedt geen garantie en dient als hulpmiddel en extra geheugensteun voor het onderhoud van beton. Wilt u meer weten over het onderhoud of heeft u nog andere vragen naar aanleiding van het lezen van dit onderhoudsadvies? U kunt altijd contact met ons opnemen via de contactpagina.

Offerte opvragen Contact opnemen Winkelmand bekijken