Onderhoud van composiet keukenblad
Composiet is een industrieel vervaardigd product, maar wordt wel gemaakt van natuurlijke producten. Zo zijn er graniet en kwartsiet korrels in verwerkt. Door de aanwezigheid van deze natuurlijke producten heeft composiet wel een natuurlijke uitstraling. Composiet wordt gemaakt door het materiaal op hoge druk samen te persen. Door deze hoge druk, ontstaat er een erg dichte oppervlakte. Het materiaal is dan ook niet poreus. Composiet is verkrijgbaar in de afwerkingen gepolijst, satin, gezoet, leather en ekoantiek.
De volgende stappen dienen doorlopen te worden voordat het product in gebruik wordt genomen. Voor het onderhouden van composiet raden wij een kwarts-composiet onderhoudsset van Moeller Stone Care aan.
Stap 1: Reinigen
Eerste reiniging van nieuw geplaatste oppervlakken
Om er zeker van te zijn dat uw materiaal ontdaan is van stof, veegt u het oppervlakte af met een zachte, droge doek. Indien dit nog niet het gewenste resultaat oplevert, maak de doek dan licht vochtig en neem het materiaal af. Reinig het composiet vervolgens met de zuurvrije grondreiniger van Moeller. Laat het materiaal na het reinigen goed drogen, bij voorkeur 24 uur, zodat het materiaal klaar is voor stap 2.
Stap 2: Beschermen
Hoe kunt u het blad beschermen?
Composiet kunt u eenvoudig beschermen om het tegengaan van vuil, vloeistoffen en andere stoffen te vergroten. Ondanks dat het een industrieel vervaardigd product is, kan er wel het nodige intrekken door de aanwezigheid van natuurlijke materialen. Tevens kan de kleur naar verloop wat wegzakken bij een onbehandeld blad.
Neem een doek, bij voorkeur van katoen, en giet wat beschermmiddel op de doek. Giet nooit direct op het oppervlak, dit kan schade veroorzaken. Wrijf voorzichtig de doek over het materiaal, zodat het goed vochtig wordt. Laat geen opgedroogde plekken achter, maar maak het materiaal gelijk weer nat met de doek. Bij Composiet zal dit sneller zijn dan bij een ander materiaal, omdat composiet een hogere dichtheid heeft door het persen. Nadat het oppervlak vochtig blijft, laat het 10-15 minuten drogen en begin dan met het opboenen. Gebruik hiervoor een droge doek. Indien het gewenste resultaat is bereikt, kunt u het materiaal laten drogen. Zijn er toch droge plekken ontstaan, welke vegen of vlekken veroorzaken? Herhaal de handeling opnieuw, zo geeft u de kans de vegen eruit te laten trekken.
Stap 3: In gebruik nemen van het keukenblad
In gebruik nemen van het keukenblad
Wacht minimaal 24 tot 48 uur voordat u het materiaal in gebruik neemt, zodat het beschermmiddel de kans heeft gekregen er goed in te trekken.
Stap 4: Dagelijks onderhoud
Hoe maakt u het blad dagelijks schoon?
U kunt uw blad dagelijks schoonmaken door middel van een sopje van water en een neutraal schoonmaakmiddel. Gebruik hiervoor een neutraal schoonmaakproduct zonder toevoegingen van onder andere zure of chemische toevoegen. Dreft of groene zeep zonder citroen zijn zeer geschikt voor het schoonmaken. Gebruik dus bijvoorbeeld geen Cif citroen of Dreft met citroen, aangezien deze schoonmaakmiddelen zuurhoudend zijn.
Waar moet u extra op letten?
- Voor de wat hardnekkige vlekken, gebruikt u een emmer water met een schoonmaakmiddel zoals cif cream. Gebruik geen cif citroen, dit bevat zuur!
- Gebruik geen schurende middelen, maar uitsluitend zachte doeken. Dit voorkomt het aantasten van de beschermlaag.
- Pas op met het morsen van vloeistoffen. Vooral zuurhoudende en bijtende vloeistoffen kunnen schade veroorzaken. Pas ook op met frisdranken, koffie en vruchtensappen. Dep deze direct op met een doek.
- Ga nooit zitten of staan op het materiaal! Door de spanning die dan ontstaat kunnen er scheuren optreden.
- Gebruik altijd een onderzetter voor hete voorwerpen. Zo voorkomt u vlekken en scheuren in uw blad.
- Snij niet zomaar op het blad, maar gebruik een snijplank om de beschermlaag in optimale conditie te houden.
- Indien er kauwgom of vet op het blad is gekomen, dient u deze eraf te krabben met een stompe kunststofschraper. Behandel het blad daarna met een onderhoudsmiddel.
Voorwaarden onderhoudstips
Deze informatie werd met grote zorg verzameld en dient louter als indicatie. Deze informatie biedt geen garantie en dient als hulpmiddel en extra geheugensteun voor het onderhoud van composiet. Wilt u meer weten over het onderhoud of heeft u nog andere vragen naar aanleiding van het lezen van dit onderhoudsadvies? U kunt altijd contact met ons opnemen via de contactpagina.