Onderhoud van graniet keukenblad
Op deze pagina behandelen wij het onderhoudsadvies van graniet. Zoals we al eerder vermelden op onze website is graniet een puur natuurproduct. Graniet wordt gewonnen in steengroeves en door afgravingen in bergen. Het materiaal wordt zonder bewerkingen in zogenaamde slabs (lees: platen) aangeleverd bij onze fabrieken. Vervolgens wordt het in de fabriek gezaagd, gepolijst en volledig afgewerkt naar uw wens.
De volgende stappen dienen door u doorlopen te worden alvorens u de nieuw geplaatste oppervlakken in gebruik gaat nemen. Voor het onderhoud van graniet raden wij een natuursteen onderhoudsset van Moeler Stone Care aan.
Stap 1: Reinigen
Eerste reiniging van nieuw geplaatste oppervlakken
Veeg de steen droog af (niet met water) om eventueel stof te verwijderen. Geeft dit niet voldoende resultaat, dan kunt u deze met een vochtige doek schoonmaken. Vervolgens kunt u het graniet reinig met de zuurvrije grondreiniger van Moeller Stone Care. Daarna moet u het blad minimaal 24 uur laten drogen, voordat u doorgaat met stap 2. De steen moet namelijk goed droog zijn, anders trekt de beschermlaag niet goed in het materiaal. Dus pas als het blad schoon en droog is, mag u overgaan naar stap 2.
Stap 2: Beschermen
Aanbrengen van een bescherming/protectie tegen vlekken.
Waarom moeten dit materiaal beschermt worden? Ieder materiaal heeft voor het blote oog onzichtbare poriën en een soort ‘weerhaakjes’, zelfs steen. Hierdoor kunnen onzuiverheden, zoals vetten opgenomen worden in het materiaal. Voor een optimaal resultaat wordt er nog een beschermlaag aangebracht na het plaatsen van het blad.
Aanbrengen van de beschermlaag
Neem een niet pluizende katoenen doek en doe eventueel een handschoen aan. Giet wat van de meegeleverde bescherming op de doek (nooit rechtstreeks op de steen) en strijk deze uit over de steen zodat hij goed vochtig is. Na enige tijd zal u merken dat het product plaatselijk begint op te drogen. Zijn er plekken die veel sneller droog zijn, kunt u dit nog wat bij behandelen. Laat vervolgens het oppervlak ongeveer +- 10 minuten drogen. En maak daarna het blad droog met een droge niet pluizende doek. Laat deze beschermlaag minimaal 12 uur drogen.
Stap 3: In gebruik nemen van het keukenblad
In gebruik nemen van het keukenblad
Wacht 24 tot 48 uur voordat u het oppervlak in gebruik neemt. Want na deze droogtijd is de bescherming pas optimaal doorgedrongen in het materiaal.
Stap 4: Dagelijks onderhoud
Hoe maakt u het blad dagelijks schoon?
Dagelijks kunt u het blad schoonmaken met een neutraal schoonmaakproduct (bijvoorbeeld Dreft of groene zeep zonder citroen). Maar indien u het blad jarenlang mooi wilt houden, dan wordt een impregneermiddel aanbevolen.
Waar moet u extra op letten?
Graniet is een ideale materiaalsoort maar er zijn wel wat dingen waar u op dient te letten. Hieronder leest u enkele extra onderhoudsvoorschriften:
- Voor dagelijkse reiniging kunt u een sopje gebruiken van water en Dreft of groene zeep zonder citroen. Indien een intensievere schoonmaakbeurt vereist is, kunt u een sopje van warm water en CIF Cream gebruiken (geen Cif citroen, dit is zuurhoudend). Gebruik in ieder geval geen zuurhoudende middelen of chemische schoonmaakmiddelen, zoals ovenreinigers, Cillit Bang of schoonmaakmiddelen met citroen.
- Heeft u vloeistoffen gemorst? Dep deze dan direct op met een doek. Met name koffie, thee en wijn zijn vanwege hun agressieve eigenschappen moeilijker verwijderbaar na het opdrogen.
- Materialen die na opdrogen hard worden (zoals kauwgom) kunt u weg schrapen met behulp van een stompe kunststofschraper. Daarna kunt u dit schoonmaken met de aangeraden schoonmaakmiddelen en vervolgens opnieuw behandelen met een natuursteen impregnatie middel.
- Gebruik nooit een schuurmiddel, schuursponsjes of staalwol. Dit kan de oppervlaktelaag beschadigen en doffe plekken veroorzaken.
- Zet geen hete pannen, kookpotten of toestellen rechtstreeks op het oppervlak maar gebruik een onderzetter. Er kan bij graniet namelijk een thermoshock optreden en hierdoor kan het graniet breken of gaan scheuren.
- Gebruik bij het snijden van eten altijd een snijplank.
- Ga nooit op het blad zitten of staan, door deze druk kunnen er scheuren of breuken ontstaan.
- Pas op met extreme temperatuurdalingen en/of stijgingen, bij graniet kan er een thermoshock optreden.
Voorwaarden onderhoudstips
Deze informatie werd met grote zorg verzameld en dient louter als indicatie. Deze informatie biedt geen garantie en dient als hulpmiddel en extra geheugensteun voor het onderhoud van graniet. Wilt u meer weten over het onderhoud of heeft u nog andere vragen naar aanleiding van het lezen van dit onderhoudsadvies? U kunt altijd contact met ons opnemen via de contactpagina.