Onderhoud van marmer

Onderhoud van marmer

Onderhoud van marmer keukenblad

Marmer is ontstaan door de metamorfose van kalksteen onder extreem hoge druk. Vaak zitten er fossielen in het marmer, welke door de jaren heen zijn versteend en daarmee ook hard zijn geworden. Het is een puur natuurproduct maar heeft wel een zachte bovenlaag. Daarom verdient dit zeker aandacht.

De volgende stappen dienen doorlopen te worden voordat het product in gebruik wordt genomen.

Stap 1: Reinigen

Eerste reiniging van nieuw geplaatste oppervlakken

Voordat u het oppervlak beschermt met een beschermmiddel, is het van belang dat het opperlak goed schoon is. Dit kan makkelijk worden gedaan door met een droge doek alle losliggende deeltjes er af te vegen. Is dit niet genoeg? Maak de doek ietwat vochtig en veeg het geheel af. Laat het 24 uur drogen voordat u verder gaat met stap 2.

Stap 2: Beschermen

Gezien het feit dat marmer een zeer poreus en zacht gesteente is, is het van belang dat het goed wordt beschermd tegen het binnendringen van vuil en andere stoffen die het gesteente kunnen aantasten. Houd de beschermlaag van marmer goed bij, deze zal iets sneller slijten dan bij overige gesteenten.

Om uw beschermlaag optimaal aan te brengen, neemt u een kartoenen doek. Giet de beschermlaag nooit op het materiaal zelf, maar doe een beetje op de doek. Wrijf met de doek over het oppervlak heen zodat het goed vochtig wordt. Het is de bedoeling dat er geen droge plekken ontstaan, indien u dit ziet gebeuren; herhaal de handeling zodat het weer vochtig wordt. Deze opgedroogde plekken kunnen strepen geven, en door de behandeling er weer opnieuw op te wrijven, lossen deze vegen vanzelf op. Wanneer het blad vochtig blijft en er geen droge plekken meer ontstaan, betekend dit dat de juiste laag is aangebracht. Boen het oppervlak mooi op met een droge doek en laat het rusten.

Stap 3: in gebruik nemen van het keukenblad

In gebruik nemen van het keukenblad

Om er zeker van te zijn dat de beschermlaag het langste meegaat, dient u het oppervlak 24 uur te laten rusten alvorens het in gebruik te nemen.

Stap 4: dagelijks onderhoud

Hoe maakt u het blad dagelijks schoon?

Een vervuild blad kan ontstaan door dagelijkse werkzaamheden zoals koken. Deze vervuiling is echter niet van dusdanige aard, dat het uw blad zal beschadigen. Wel moet u deze resten verwijderen met een sopje met bijvoorbeeld Dreft. Gebruik geen schurende voorwerpen en geen zuurhoudende of bijtende middelen.

Waar extra op letten?

  • Gebruik nooit zuurhoudende, bijtende of chemische middelen bij Marmer. Dit veroorzaakt vlekken en overige schade.
  • Dep gemorste vloeistoffen direct op! Deze kunnen kringen of vlekken veroorzaken. Pas op met zuurhoudende en bijtende dranken, verwijder deze per direct.
  • Laat materialen zoals kauwgom en andere hard wordende materialen hard worden en schraap ze af met een stompe kunststofschraper. Gebruik daarna een onderhoudsmiddel om het blad volledig te herstellen.
  • Zorg nooit voor grote spanning op het blad door erop te gaan zitten of staan. Dit kan het blad doen breken of scheuren, schade welke niet te herstellen is.
  • Zet nooit en te nimmer hete voorwerpen op het oppervlak, zoals hete pannen of schalen. Dit veroorzaakt breuken, kringen en vlekken. Gebruik altijd een onderzetter.
  • Snij nooit op het aanrechtblad maar maak gebruik van snijplanken.
  • Gebruik geen schurende middelen zoals schurende doeken of schuursponsen.
  • Pas op met temperatuurswisselingen.

Voorwaarden onderhoudstips

Deze informatie werd met grote zorg verzameld en dient louter als indicatie. Deze informatie biedt geen garantie en dient als hulpmiddel en extra geheugensteun voor het onderhoud van marmer. Wilt u meer weten over het onderhoud of heeft u nog andere vragen naar aanleiding van het lezen van dit onderhoudsadvies? U kunt altijd contact met ons opnemen via de contactpagina.

TIJDELIJKE FOOTER WIJZIGING
OFFERTE