Onderhoud van marmer keukenblad
Marmer is ontstaan door de metamorfose van kalksteen onder extreem hoge druk. Vaak zitten er fossielen in het marmer, welke door de jaren heen zijn versteend en daarmee ook hard zijn geworden. Het is een puur natuurproduct maar heeft wel een zachte bovenlaag. Daarom verdient dit materiaal zeker aandacht.
De volgende stappen dienen doorlopen te worden voordat het product in gebruik wordt genomen. Voor het onderhoud van marmer raden wij een natuursteenonderhoudsset van Moeller Stone Care aan.
Stap 1: Reinigen
Eerste reiniging van nieuw geplaatste oppervlakken
Voordat u het oppervlak beschermt met een beschermmiddel, is het van belang dat het oppervlak goed schoon is. Dit kan gedaan worden door met een droge doek alle losliggende deeltjes er af te vegen. Vervolgens kunt u het blad reinigen met een zuurvrije grondreiniger voor natuursteen. Daarna laat u het blad 24 uur drogen voordat u verder gaat met stap 2.
Stap 2: Beschermen
Hoe kunt u het blad beschermen?
Gezien het feit dat marmer een zeer poreus en zacht gesteente is, is het van belang dat het goed wordt beschermd tegen het binnendringen van vuil en andere stoffen die het gesteente kunnen aantasten. Houd de beschermlaag van marmer goed bij, deze zal iets sneller slijten dan bij andere gesteenten.
Om uw beschermlaag optimaal aan te brengen, neemt u een niet pluizende katoenen doek. Giet de beschermlaag nooit op het materiaal zelf, maar doe een beetje op de doek. Wrijf met de doek over het oppervlak heen zodat het goed vochtig wordt. Het is de bedoeling dat er geen droge plekken ontstaan, indien u dit ziet gebeuren; herhaal de handeling zodat het weer vochtig wordt. Wanneer het blad vochtig blijft en er geen droge plekken meer ontstaan, betekend dit dat de juiste laag is aangebracht. Laat dit vervolgens +-10 minuten drogen. Boen daarna het oppervlak mooi op met een droge niet pluizende doek en laat het 12 uur drogen.
Stap 3: In gebruik nemen van het keukenblad
In gebruik nemen van het keukenblad
Om er zeker van te zijn dat de beschermlaag het langste meegaat, dient u het oppervlak 24 tot 48 uur te laten rusten voordat u het blad weer gebruikt.
Stap 4: Dagelijks onderhoud
Hoe maakt u het blad dagelijks schoon?
Het blad vervuild door dagelijkse gebruik, zoals koken. Deze vervuiling is echter niet van dusdanige aard, dat het uw blad zal beschadigen. Wel moet u deze resten verwijderen met een sopje met bijvoorbeeld Dreft of groene zeep zonder citroen. Gebruik geen schurende voorwerpen en geen zuurhoudende of bijtende middelen.
Waar moet u extra op letten?
- Gebruik nooit zuurhoudende, bijtende of chemische middelen bij Marmer. Dit veroorzaakt vlekken en andere schade. Gebruik voor het schoonmaken een sopje van Dreft of groene zeep zonder citroen.
- Dep gemorste vloeistoffen direct op. Deze kunnen kringen of vlekken veroorzaken. Pas met name op met zuurhoudende en bijtende dranken, verwijder deze per direct.
- Laat materialen zoals kauwgom en andere hard wordende materialen hard worden en schraap ze af met een stompe kunststofschraper. Gebruik daarna een onderhoudsmiddel om het blad volledig te herstellen.
- Zorg nooit voor grote spanning op het blad door erop te gaan zitten of staan. Dit kan het blad doen breken of scheuren, deze schade is niet meer te herstellen.
- Zet nooit hete voorwerpen op het oppervlak, zoals hete pannen of schalen. Dit veroorzaakt breuken, kringen en vlekken. Gebruik altijd een onderzetter.
- Snij nooit op het aanrechtblad maar maak gebruik van snijplanken.
- Gebruik geen schurende middelen zoals schurende doeken of schuursponsen.
Voorwaarden onderhoudstips
Deze informatie werd met grote zorg verzameld en dient louter als indicatie. Deze informatie biedt geen garantie en dient als hulpmiddel en extra geheugensteun voor het onderhoud van marmer. Wilt u meer weten over het onderhoud of heeft u nog andere vragen naar aanleiding van het lezen van dit onderhoudsadvies? U kunt altijd contact met ons opnemen via de contactpagina.