Onderhoud van terrazzo

Onderhoud van terrazzo

Onderhoud van terrazzo keukenblad

Terrazzo wordt gemaakt van natuurlijke producten zoals marmer- en granietkorrels. Toch valt het onder de industriële steensoorten omdat deze natuurlijke materialen samengevoegd worden met beton en terrazzo industrieel vervaardigd wordt. Door de samenstelling is het blad erg bewerkbaar en in veel mogelijkheden beschikbaar. Terrazzo is een van de oudste ambachten van Italië en het aanzien waard.

De volgende stappen dienen doorlopen te worden voordat het product in gebruik wordt genomen.

Stap 1: Reinigen

Eerste reiniging van nieuw geplaatste oppervlakken

Om er zeker van te zijn dat de bescherming goed aanhecht, dient u het blad volledig vrij te maken van opliggende deeltjes zoals stof. Dit kan gemakkelijk worden gedaan met een droge doek. Wanneer er wat meer vervuilde delen zijn, gebruik een licht vochtige doek. Laat het oppervlak goed drogen, bij voorkeur minimaal 24 uur, zodat de bescherming voldoende kan aanhechten.

Stap 2: Beschermen

Terrazzo is een hard product, maar door de samenstelling van natuurlijke korrels kunnen er wel vuilresten in het materiaal trekken. Dit komt omdat het van zich zelf redelijk poreus is. U kunt het binnendringen van resten gemakkelijk tegen gaan door een beschermlaag op het materiaal aan te brengen.

Een katoenen doek is het beste waarmee u de beschermlaag aan kunt brengen. Breng het beschermmiddel nooit direct aan op het blad, maar altijd middels een doek. Wrijf met de doek het oppervlak in met het middel, zodat u het materiaal vochtig ziet worden. Laat het oppervlak niet opdrogen, maar wrijf het net zolang in totdat het vochtig blijft. Droog geworden plekken kunnen strepen achter laten. Zijn er toch opgedroogde plekken ontstaan; deze kunt u opnieuw behandelen zodat de strepen oplossen. Als het materiaal vochtig blijft, is de beschermlaag voldoende en kunt u het oppervlak mooi opboenen met een droge doek.

Stap 3: in gebruik nemen van het keukenblad

In gebruik nemen van het keukenblad

De beschermlaag heeft tijd nodig om door te dringen in het materiaal, waardoor u 24 uur dient te wachten voordat het materiaal in gebruik kan worden genomen.

Stap 4: dagelijks onderhoud

Hoe maakt u het blad dagelijks schoon?

Om uw blad in een goede conditie te houden, dient u het blad schoon te maken na dagelijkse werkzaamheden zoals koken. Dit kunt u gemakkelijk doen met een sopje met bijvoorbeeld Dreft. Gebruik geen zuurhoudende of bijtende middelen (zoals iets met citroen).

Waar extra op letten?

  • Gebruik geen zuurhoudende, bijtende of chemische middelen. Deze kunnen in het materiaal bijten. Denk hier aan schoonmaakmiddelen met citroen of ammoniak.
  • Indien u vloeistoffen morst, dient u dit te verwijderen. Pas op met zuurhoudende vloeistoffen zoals vruchtensap en bijtende middelen zoals koffie. Verwijder deze direct door ze op te deppen.
  • Gebruik geen schurende voorwerpen zoals een schuurspons of schurende doek, maar gebruik zachte doeken.
  • Zorg ervoor dat u altijd onderzetters gebruikt; warme pannen en schalen kunnen een thermoshock veroorzaken waardoor uw blad kan breken.
  • Maak gebruik van snijplanken, zodat u de beschermlaag niet aantast.
  • Ga nooit op het blad staan of zitten, dit veroorzaakt een hoge druk waardoor het blad kan scheuren of breken!
  • Schraap kauwgom af met een stompe kunststofschraper en behandel het blad met een onderhoudsmiddel.
  • Temperatuurswisselingen kunnen schade veroorzaken; stel het blad niet bloot aan een koude én warme temperatuur tegelijk.

Voorwaarden onderhoudstips

Deze informatie werd met grote zorg verzameld en dient louter als indicatie. Deze informatie biedt geen garantie en dient als hulpmiddel en extra geheugensteun voor het onderhoud van terrazzo. Wilt u meer weten over het onderhoud of heeft u nog andere vragen naar aanleiding van het lezen van dit onderhoudsadvies? U kunt altijd contact met ons opnemen via de contactpagina.

TIJDELIJKE FOOTER WIJZIGING
OFFERTE