Onderhoud van terrazzo keukenblad
Terrazzo wordt gemaakt van natuurlijke producten zoals marmer- en granietkorrels. Toch valt Terrazzo onder de industriële steensoorten, omdat natuurlijke materialen samengevoegd worden met beton; en terrazzo wordt industrieel vervaardigd. Door de samenstelling is het blad erg bewerkbaar en in veel mogelijkheden beschikbaar. Terrazzo is een van de oudste ambachten van Italië en het aanzien waard.
De volgende stappen dienen doorlopen te worden voordat het product in gebruik wordt genomen. Voor het onderhoud van Terrazzo raden wij Ambras T aan.
Stap 1: Reinigen
Eerste reiniging van nieuw geplaatste oppervlakken
Om er zeker van te zijn dat de bescherming goed aanhecht, dient u het blad volledig vrij te maken van opliggende deeltjes zoals stof. Dit kan gemakkelijk worden gedaan met een droge doek. Wanneer er wat meer vervuilde delen zijn, gebruik dan een licht vochtige doek. Laat het oppervlak goed drogen, bij voorkeur minimaal 24 uur. Zodat de beschermlaag die u aanbrengt in stap 2 voldoende kan intrekken.
Stap 2: Beschermen
Hoe kunt u het blad beschermen?
Terrazzo is een hard product, maar door de samenstelling van natuurlijke korrels en cement kunnen er wel vuilresten in het materiaal trekken. Dit komt doordat het materiaal van zichzelf redelijk poreus is. U kunt het binnendringen van resten goed tegen gaan door een beschermlaag op het materiaal aan te brengen.
Het beste kunt u een niet pluizende katoenen doek gebruiken om de beschermlaag aan te brengen. Breng het beschermmiddel nooit direct aan op het blad, maar altijd via een doek. Wrijf met de doek het oppervlak in met het middel, zodat u het materiaal vochtig ziet worden. Laat het oppervlak niet opdrogen, maar wrijf het net zolang in totdat het vochtig blijft. Droog geworden plekken kunnen strepen achter laten. Zijn er toch opgedroogde plekken ontstaan; deze kunt u opnieuw behandelen zodat de strepen oplossen. Als het materiaal vochtig blijft, is de beschermlaag voldoende. Laat dit enkele minuten drogen en boen dan het oppervlak droog met een droge doek.
Stap 3: In gebruik nemen van het keukenblad
In gebruik nemen van het keukenblad
Breng altijd een beschermlaag aan voordat u het blad voor de eerste keer in gebruik neemt. Laat de beschermlaag voldoende doordringen in het materiaal en wacht daarom 24 uur voordat u het blad weer gebruikt.
Stap 4: Dagelijks onderhoud
Hoe maakt u het blad dagelijks schoon?
Om uw blad in een goede conditie te houden, dient u het blad schoon te maken na dagelijkse gebruik, zoals koken. Dit kunt u gemakkelijk doen met een sopje met bijvoorbeeld Dreft of groene zeep zonder citroen. Gebruik nooit zuurhoudende of bijtende middelen (zoals iets met citroen of bleek).
Waar moet u extra op letten?
- Gebruik geen zuurhoudende, bijtende of chemische middelen. Deze kunnen in het materiaal bijten. Denk hierbij aan schoonmaakmiddelen met citroen of ammoniak. U kunt voor het dagelijkse reinigen van het blad groene zeep of Dreft zonder citroen gebruiken.
- Indien u vloeistoffen morst, kunt u dit het beste direct verwijderen. Pas met name op met zuurhoudende vloeistoffen zoals vruchtensap en bijtende middelen zoals koffie. Verwijder deze direct door ze op te deppen.
- Gebruik geen schurende voorwerpen zoals een schuurspons of schurende doek, maar gebruik zachte doeken.
- Zorg ervoor dat u altijd onderzetters gebruikt; warme pannen en schalen kunnen een thermoshock veroorzaken waardoor uw blad kan breken.
- Maak gebruik van snijplanken, zodat u de beschermlaag niet aantast.
- Ga nooit op het blad staan of zitten, dit veroorzaakt een hoge druk waardoor het blad kan scheuren of breken!
- Schraap kauwgom af met een stompe kunststofschraper en behandel het blad met een onderhoudsmiddel.
- Temperatuurwisselingen kunnen schade veroorzaken; stel het blad niet bloot aan een koude én warme temperatuur tegelijk.
Voorwaarden onderhoudstips
Deze informatie werd met grote zorg verzameld en dient louter als indicatie. Deze informatie biedt geen garantie en dient als hulpmiddel en extra geheugensteun voor het onderhoud van terrazzo. Wilt u meer weten over het onderhoud of heeft u nog andere vragen naar aanleiding van het lezen van dit onderhoudsadvies? U kunt altijd contact met ons opnemen via de contactpagina.