Dekton by cosentino

Dekton by cosentino
22/11/2023 Raymond
dekton a cosentino product

Dekton is een innovatief en zeer duurzaam oppervlaktemateriaal dat aan populariteit heeft gewonnen in de wereld van architectuur en design. Dekton, ontwikkeld door het Spaanse bedrijf Cosentino, is een soort ultracompact oppervlak dat geavanceerde technologie combineert met grondstoffen om een materiaal te creëren dat bekend staat om zijn sterkte, veelzijdigheid en esthetische aantrekkingskracht.

Het belangrijkste onderdeel van Dekton is een mix van anorganische grondstoffen, waaronder porselein, glas en kwarts. Deze materialen ondergaan een geavanceerd proces dat ‘Sinterized Particle Technology’ wordt genoemd, waarbij ze worden blootgesteld aan hoge druk en hoge temperatuur. In de natuursteen branche staat deze techniek ook wel bekend als de afgekorte SPT, wat dus staat voor Sinterized Particle Technolgy. Dit proces bootst de natuurlijke metamorfische veranderingen na die zich in de loop van duizenden jaren in rotsen voordoen, wat resulteert in een materiaal dat een dichte structuur heeft en over fantastische eigenschappen voor onder meer werkbladen beschikt.

Een van de opvallendste eigenschappen van Dekton is de uitzonderlijke weerstand tegen hitte*, krassen en UV-stralen. Dit maakt het geschikt voor een breed scala aan toepassingen, van aanrechtbladen tot buitenruimtes. Het vermogen om hoge temperaturen te weerstaan zonder te verbranden of te schroeien maakt het bijzonder geschikt voor keukenomgevingen waar hete potten en pannen veel voorkomen. *anders dan plotselinge temperatuurverandering in de vorm van een thermo schok, dit kan het materiaal juist doen laten knappen.

Qua ontwerp is Dekton verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en afwerkingen, waardoor ontwerpers en huiseigenaren een breed palet hebben om uit te kiezen. De veelzijdigheid strekt zich uit tot verschillende toepassingen, waaronder aanrechtbladen, vloeren, wandbekleding en gevels. De uniformiteit en het gebrek aan poreusheid van het materiaal dragen bij aan de esthetische aantrekkingskracht en het onderhoudsgemak.

Heeft Dekton dan helemaal geen nadelen? Dat hangt van uw toepassing en gebruik af. Dekton kan net als keramiek chippen. Verder is het in massieve vorm (nog) niet zo dat ader patronen doorlopen zoals bij ‘echt’ natuursteen en sommige composieten of 3d keramieken al wel het geval is. Dit betekend niet dat aders op de zijkant niet zijn weergegeven of in sommige gevallen zelfs doorlopen, integendeel zelfs, als we een blad opdikken/ in verstek zetten lopen dezelfde ader patronen net als op de bovenkant van het blad op de zijkant.

Tegenwoordig pretendeert Cosentino zelfs CO2 neutraal te produceren. Natuursteenstunter.nl kan dit niet narekenen en vaststellen of dit daadwerkelijk zo is, maar afgaande op de informatie die Cosentino publiceert met betrekking tot duurzaamheid rapportage kan Cosentino als vooruitstrevend productiebedrijf worden gezien. In het 2022 rapport zeggen zij 80,000 m3 water te hergebruiken dagelijks. Op de eerste plaats zie je daarmee hoeveel water er überhaupt nodig is voor productie, maar daarnaast wordt daarmee het gebruik van ‘schoon drinkwater’ door hun productie enorm teruggebracht. Daar gaat ons duurzaamheid hart sneller van kloppen!

 

→ Bekijk ons Dekton assortiment

 

Offerte opvragen Contact opnemen Winkelmand bekijken