Composiet

Composiet is onze meest verkochte materiaalsoort door de combinatie van design én gebruiksgemak.

Composiet aanrechtblad

Wat is composiet? Eigenschappen, voordelen en nadelen van een composiet aanrechtblad

Hieronder treft u meer informatie over de eigenschappen van een composiet aanrechtblad. In ons assortiment hebben wij alleen maar producten waar wij volledig achter staan. Dit zorgt ervoor dat wij materiaal uitzoeken dat kwalitatief goed en functioneel is. Composiet heeft heel veel voordelen maar helaas ook een paar nadelen. Hieronder leest u precies wat deze voor- en nadelen zijn.

Eigenschappen van een composiet aanrechtblad

Een composiet aanrechtblad geeft een fraai resultaat in de keuken of badkamer

Een composiet aanrechtblad is opgebouwd uit meerdere elementen van kwartszand en bindingsmiddel. Hierdoor is een breed scala in kleuren mogelijk. Daarnaast is het mogelijk om spiegelende effecten in composiet te verwerken. Dit geeft een fraai resultaat in bijvoorbeeld een keuken of badkamer. Er zijn ook juist hele matglans afwerkingen mogelijk wat een modern resultaat geeft.

Composiet: meerdere polijstlagen en daardoor zeer onderhoudsvrij

Composiet wordt in verschillende stappen gepolijst. Hierdoor bereikt het een homogene laag met een egale kleur. Het intrekken van vloeistoffen, vetten of vocht wordt hierdoor tot een minimum beperkt. Vrijwel elke fabrikant zoals Compac, Diresco, Silestone of Caesarstone verwerken composiet op een vergelijkbare manier met herhaaldelijk polijsten. Composiet is hierdoor een zeer duurzaam materiaal dat krasvast en zeer onderhoudsvrij is. Na installatie van het composiet aanrechtblad hoeft u dus niets meer aan het materiaal te doen, in tegenstelling tot natuurstenen bladen of bladen van hout. Deze moeten namelijk geïmpregneerd worden. Wanneer u dus weinig werk wilt hebben dan is het zeker aan te raden om een blad van composiet te overwegen. Uiteraard kunnen wij u helpen bij het maken van een geschikte keuze.

Bewerkingsmogelijkheden van composiet voor uw keukenblad.

Composiet is net als graniet te verkrijgen in verschillende afwerkingen. Hierbij wordt het plaatmateriaal wat voor de productie gebruikt wordt al in de fabriek voorzien van een bewerking. Hieronder treft u alle bewerkingen aan die er mogelijk zijn.

Gepolijst composiet aanrechtblad

Het is mogelijk om het oppervlakte van uw composiet aanrechtblad te polijsten tot een glad resultaat. Doordat het composiet in meerdere lagen wordt gepolijst wordt de toplaag glanzend maar toch krasvast. Bij een gepolijst blad spreken wij ook wel over een hoogglans afwerking.

Gezoet of gezoete afwerking composiet aanrechtblad

Bij een gezoete afwerking wordt het composiet keukenblad niet heel fijn gepolijst. Het materiaal verkrijgt hierdoor een soort matglans wat veel mensen fraai vinden. Het eindresultaat is een natuurlijke look die fraai staat in een moderne keuken.

Leather afwerking composiet (satinato/ satin composiet)

Vindt u gezoet composiet nog net iets aan de onnatuurlijke kant dan is het mogelijk om uw composiet aanrechtblad met een ‘leather touch’ te bewerken. Wanneer u kiest voor een leather afwerking wordt het materiaal vanuit de steengroeve machinaal opgewreven door lederen huiden. Hierdoor krijgt het materiaal wel enigszins bescherming maar zal nog poreuzer zijn dan bij een gezoete afwerking. Het graniet ziet er nog een stapje grover en natuurlijker uit maar u moet uitkijken met sappen van voedingsmiddelen.

Voordelen composiet keukenblad

De eigenschappen van composiet verklappen al een hoop over de voordelen van een composiet aanrechtblad. We hebben deze voordelen hieronder op een rijtje gezet voor u:

Zeer sterk. Composiet is zeer sterk doordat het kwarts en de stukjes graniet onder hoge druk wordt geperst. Hierdoor is het mogelijk om het materiaal op een dikte van 12 mm al stevig te laten zijn terwijl dit bij graniet pas vanaf 20 mm is.
Hygiënisch door de homogene toplaag. De toplaag is een stuk minder poreus dan bij graniet en hierdoor is het lastiger voor voedingswaren om in de poreuze gedeeltes achter te blijven. Dit betekent overigens niet dat het materiaal helemaal niet poreus is: er zitten altijd hele minuscule putjes in de toplaag, al zijn deze kleiner dan bij natuursteen.
– Het is krasbestendig, stootvast en slijtvast doordat het samengedrukt is en in meerdere lagen gepolijst is. Bij normaal gebruik zal er niets met het blad gebeuren. Wanneer u echter een pan op het materiaal laat vallen dan is het uiteraard wel mogelijk dat er een stukje steen afspringt. Stootvast betekent niet dat het zo stevig is als bijvoorbeeld staal.
– Er zijn heel veel designs mogelijk doordat het materiaal is samengesteld uit kwarts, graniet en bindmiddel. Bij graniet zit u vast aan wat de natuur u biedt maar in het geval van composiet zijn de kleuren ontwikkeld aan de hand van vragen van de klant.
– Een composiet aanrechtblad zet niet uit omdat het materiaal niet werkt zoals bij natuursteen.

Concluderend kunnen we zeggen dat een composiet aanrechtblad uitstekend is voor in de keuken door de goede eigenschappen.

Nadelen composiet keukenblad

Hoewel composiet zeer goede eigenschappen heeft zijn er ook enkele nadelen aan het materiaal. Hieronder treft u deze nadelen:

Vlekgevoeligheid bij leather afwerkingen: het is niet onmogelijk dat er vlekken in het blad trekken. Het oppervlak is ondanks de polijstlagen altijd nog een beetje poreus. Wanneer u een licht blad hebt en bijvoorbeeld een glas rode wijn op het blad laat liggen dan is het mogelijk dat het blad verkleurt. Pas hier dus mee op, zeker met lichte kleuren.
Hittegevoeligheid: composiet is het meest hittegevoelige materiaal. Op materialen zoals Dekton of keramiek is het mogelijk om een pan direct op het oppervlak te zetten. In het geval van graniet raden wij het niet aan maar het is op zich mogelijk. In het geval van composiet moet u echt oppassen: er kan een verkleuring optreden in het bindmiddel van het materiaal.
– Daarnaast kunnen er breuken ontstaan door een thermoshock wanneer de hitte het blad te snel opwarmt.

Concluderend kunnen we zeggen dat wanneer u oppast met gekleurde vloeistoffen en altijd even een onderzetter gebruikt onder de pan, dat het materiaal vrijwel moeiteloos is in te zetten in de keuken.

Offerte opvragen Contact opnemen Winkelmand bekijken