Marmer

Marmer laat zich met veel stijlen combineren en geeft uw keuken een hedendaagse uitstraling.

Marmer kopen

Marmer kopen? Wij hebben een breed assortiment!

Marmer is weer helemaal terug! Wilt u marmer kopen als keukenblad, badkamerblad, vensterbank, tafel, trap- of gevelbekleding? Deze veelzijdige steensoort kent vele toepassingsmogelijkheden. Er zijn vele soorten marmer beschikbaar maar de meeste soorten laten licht door en dit geeft een fraai effect in een interieur.

Wat is marmer?

Marmer is gemetamorfoseerd kalkzandsteen dat bestaat uit zeer puur calciumcarbonaat met een hoge dichtheid. Marmer ontstaat door veranderingen in temperatuur en doordat laagjes van de aardkost worden samengeperst. Marmer is goed te gebruiken in uw huis maar als keukenblad heeft het wel een gebruiksaanwijzing. Lees hieronder de eigenschappen, voordelen en nadelen van deze materiaalsoort!

Bekijk hieronder een kleine selectie marmer

Eigenschappen marmer keukenblad, bewerkingsmogelijkheden, voordelen & nadelen marmer, prijzen marmer aanrechtblad

Marmer is net als de meeste steensoorten een natuurproduct en dit zorgt voor eigenschappen waarmee u rekening dient te houden. U leest hieronder welke eigenschappen marmer heeft. Daarnaast kunt u lezen wat de bewerkingsmogelijkheden zijn. In de tab daarnaast treft u vervolgens de voordelen en de nadelen aan van dit materiaal.

Eigenschappen van een marmer aanrechtblad

Marmer wordt al eeuwenlang gebruikt als bouwmateriaal door de luxe uitstraling dat het heeft. Het materiaal is een kalkzandsteen dat is ontstaan doordat calciumcarbonaat wordt samengedrukt onder hoge druk. Door dit proces metamorfoseert het materiaal naar een soort kristal. Door deze hoge druk worden eventuele fossielen vernietigd en dit zorgt ervoor dat de steensoort erg zuiver en lichtdoorlatend is.

Marmer is relatief homogeen en eventuele aders zijn ontstaan door verschillende temperaturen en elementen die in de aarde aanwezig zijn. Het materiaal is hierdoor erg hard maar tegelijk toch goed bewerkbaar. Er zijn legio toepassingsmogelijkheden te bedenken voor marmer. U kunt marmer gebruiken als vloer, trap- of wandbekleding, als badkamerblad, marmer keukenblad, vensterbank of tafelblad.

Bewerkingsmogelijkheden van marmer voor uw keukenblad, badkamerblad of vensterbank

Hieronder leest u alle bewerkingsmogelijkheden van marmer. Hierbij is het belangrijk om te weten dat de bewerking van de toplaag ervoor kan zorgen dat de kleur van het materiaal veranderd. De bewerkingsmogelijkheden zijn hierdoor vrij beperkt.

Polijsten marmer aanrechtblad
Marmer wordt meestal gepolijst opgeleverd omdat het oppervlakte dan het beste licht absorbeert. Hierdoor krijgt het oppervlak een mooie warme gloed. Daarnaast is het oppervlak beter schoon te houden en dit is wel zo hygiënisch. Bij het polijsten wordt de bovenlaag in meerdere etappes opgeschuurd tot een spiegelglad resultaat. Door de kwaliteit van het marmer die wij gebruiken gaat de hardheid van de toplaag niet verloren. Hierdoor is het materiaal bijzonder slijtvast en het kan bovendien tegen een stootje. Bij het polijsten verkrijgen we een hoogglans laag.

Gezoet of gezoete afwerking marmer werkblad
Het enige goede alternatief op polijsten is het zoeten van het marmer. Hierbij wordt het materiaal lichter geschuurd dan bij het polijsten en dit zorgt voor een zeer natuurlijke look. Een nadeel van een gezoete afwerking is dat het materiaal poreuzer en vlekgevoeliger is. Deze afwerking geeft echter wel een zeer natuurlijk resultaat.

Overige bewerkingen van een marmer keukenblad
Bij graniet of hardsteensoorten is het mogelijk om het steen bijvoorbeeld anticato, gevlamd of gehamerd op te leveren. Hierbij wordt het oppervlak zo bewerkt dat er een ruige bewerking ontstaat. In het geval van een marmer keukenblad raden wij het echter niet aan om één van deze bewerkingen te kiezen omdat dit ervoor zorgt dat de kleur veranderd. Bij een gevlamde afwerking is het zelfs zo dat het materiaal een donkere verbrande kleur kan aannemen en dit is natuurlijk niet mooi op licht materiaal.

Voordelen marmer aanrechtblad

Hieronder sommen wij alle voordelen van een marmer aanrechtblad op:
– Een aantal soorten marmer heeft een homogener oppervlakt dan bijvoorbeeld graniet. Dit zorgt ervoor dat het blad vrij hygiënisch is.
– Marmer heeft hittebestendige eigenschappen maar wij willen het niet compleet hittebestendig noemen. Wij raden niet aan om een hete pan direct op het oppervlak te zetten omdat er dan een thermoshock kan optreden bij een te snelle opwarming van het oppervlak. Hierdoor kan het materiaal scheuren. Het is echter wel mogelijk om een hete kop koffie of thee neer te zetten omdat deze doorgaans minder heet is dan een pan met vloeistoffen zoals vet of olie. Heeft u echter een open haard en wilt u marmer als haardschouw dan is het mogelijk om marmer te gebruiken.
– Het is slijtvast en stootvast. Wanneer u bijvoorbeeld bestek, glas of een bord het marmer laat vallen dan zal dit niet snel breken. Pas echter wel op met zaken die harder zijn dan marmer zoals bijvoorbeeld een aluminium pan. Het is niet onmogelijk dat er een stukje steen afspringt.
– Unieke uitstraling: doordat marmer een natuurproduct is ziet elk blad er anders uit en geen twee stukken laten zich vergelijken. Uiteraard letten wij bij de productie erop dat twee stukken steen er ongeveer hetzelfde uitzien. Toch zal geen stuk steen ooit hetzelfde zijn in tegenstelling tot bijvoorbeeld composiet.

Concluderend kunnen we zeggen dat marmer een schitterend, luxueus materiaal is voor verschillende toepassingen. Marmer heeft vergelijkbare eigenschappen als Belgisch hardsteen of graniet en heeft dus wat onderhoud en voorzichtigheid nodig.

Nadelen marmer werkblad

Marmer is een natuurproduct en dit zorgt dat het enkele nadelen heeft. Hieronder leest u de nadelen van marmer:
– Gekleurde vloeistoffen kunnen voor vlekken zorgen. Een aantal lichtere steenstoorten hebben echter wat meer aandacht nodig, zeker wanneer u het gezoet of met een leather touch laat afwerken. Doordat graniet poreuzer is dan composiet is het mogelijk dat er vlekken in het blad trekken. Als u echter een donker, gepolijst blad heeft dan heeft u dit probleem echter niet en kan er zeker een keertje geknoeid worden.
– Marmer is gevoelig voor krassen doordat het minder hard is dan veel metaalsoorten. Dit zorgt ervoor dat een mes voor krassen kan zorgen. Gebruik daarom altijd een snijplank en onderzetters.
– Marmer is altijd enigszins poreus is rondom adertjes. Wilt u een volledig hygiënisch blad dan raden wij u aan om bijvoorbeeld keramiek of Dekton blad te kiezen.
– Marmer is net als andere natuurstenen gevoelig voor bijtende middelen zoals ontstoppingsmiddelen, bleekmiddelen of ontkalkingsmiddelen. Het gebruik van deze middeltjes op het oppervlak kan ervoor zorgen dat de kleur aangetast wordt.

Marmer is een geweldig materiaal en als u de grenzen respecteert dan zal de steensoort altijd mooi blijven. Het geeft een luxueus effect in de keuken, badkamer of op de vloer en er zijn veel kleurstellingen mogelijk.
Offerte opvragen Contact opnemen Winkelmand bekijken