Graniet of kwartsiet? Kies de perfecte natuursteen voor uw keukenblad!

Graniet of kwartsiet? Kies de perfecte natuursteen voor uw keukenblad!
30/09/2023 Thierry
Foto van een granietgroeve

Aanrechtbladen van natuursteen zijn een tijdloze keuze, toch? Niet alle oppervlakken kunnen even goed tegen alledaags gebruik en daarom is het goed om te weten wat de verschillen zijn. Twee populaire soorten natuursteen zijn graniet en kwartsiet. Hoewel ze op het eerste gezicht op elkaar lijken, hebben ze duidelijke verschillen die uw keuze kunnen beïnvloeden. We leggen u daar graag meer over uit. Zo kunt u een weloverwogen keuze maken en bent u verzekerd van het. beste eindresultaat.

Het begint in de aardkorst

We beginnen met graniet. Dit is een stollingsgesteente dat wordt gevormd door de langzame kristallisatie van magma diep in de aardkorst. Het bestaat voornamelijk uit kwarts, veldspaat en mica. De combinatie van deze mineralen resulteert in zijn unieke uiterlijk en een lang leven. Graniet is een hard materiaal dat goed tegen een stootje kan. Ideaal voor in de keuken dus! Kwartsiet is daarentegen een metamorf gesteente dat voortkomt uit zandsteen. De extreme hitte en druk in de aardkorst veranderen dit zandsteen in kwartsiet. Het bestaat daarom bijna volledig uit kwartskristallen. Het materiaal is daarom opmerkelijke hard en net als graniet goed bestand tegen alledaags gebruik.

Hardheid

De hardheid van natuursteen meten we met de Mohs schaal van minerale hardheid. Een uitstekend middel om verschillende steensoorten te vergelijken. Graniet scoort een cijfer tussen de zes en zeven op deze schaal. Dat betekent praktisch gezien dat het goed slijtvast is, maar in sommige gevallen ook gevoelig kan zijn voor afschilfering en krassen. Kwartsiet behaalt een zeven op deze schaal. Het is nét wat beter bestand tegen krassen en slijtage en is daarom een ideale keuze voor drukke ruimtes zoals de keuken.

Uiterlijk

Niet geheel onbelangrijk: het uiterlijk van uw nieuwe keukenblad. Graniet biedt een breed spectrum aan kleuren en patronen. De kleurschakering is afhankelijk van de minerale samenstelling en de geologische oorsprong. Zo kan het voorkomen dat twee stukken graniet die dezelfde naam dragen een andere kleur hebben. Puur omdat de ene plaat honderd meter verderop in de groeve is gedolven. Dit maakt elke plaat graniet uniek. Zoals het steen bij u in de keuken ligt te schitteren, doet het dat nergens anders ter wereld. Geen enkele keuken is hetzelfde. Kwartsiet heeft meestal een meer uniformere en elegante uitstraling. Het is veelal lichtgekleurd of heeft een witte basis met subtiele aders. Het materiaal is hierdoor verfijnd en past goed in moderne en strakke keukens.

Dichtheid

Duidelijke verschillen zien we in de dichtheid van het materiaal. Dit geeft aan hoe vaak het onderhouden moet worden. Graniet is enigszins poreus. Dat betekent dat het gesteente niet geheel gesloten is. Het is daarom belangrijk om een granieten werkblad periodiek te impregneren. Zo voorkomt u vlekken. De mate van poreusheid verschilt weer per granietsoort. Kwartsiet is aanzienlijk minder poreus dan graniet. Daardoor is het goed bestand tegen vlekken en vocht. Het materiaal hoeft dan ook minder vaak geïmpregneerd te worden. Scheelt weer onderhoud!

Materiaalkosten

Het allergrootste verschil zit hem in de materiaalkosten. Graniet wint hier en is aanzienlijk vriendelijker voor uw budget dan kwartsiet. Dit komt omdat het materiaal makkelijker te verkrijgen is en omdat er veel verschillende soorten zijn. Kwartsiet is vanwege het gemakkelijke onderhoud en de duurzame eigenschappen een stukje duurder.

Samengevat hangt de keuze voor graniet of kwartsiet uiteindelijk af van uw voorkeuren, budget en de specifieke wensen voor uw project. Beide steensoorten zijn uitstekende opties voor aanrechtbladen, vloeren en diverse andere toepassingen en bieden elk hun eigen unieke mix van schoonheid en duurzaamheid. Of u nu de voorkeur geeft aan kosteneffectiviteit of een onderscheidend uiterlijk, zowel graniet als kwartsiet hebben zijn een goede keuze om in uw project toe te passen.

→ Bekijk al ons graniet en kwartsiet

Offerte opvragen Contact opnemen Winkelmand bekijken