Onderhoud van Belgisch hardsteen

Onderhoud van Belgisch hardsteen

Onderhoud van Belgisch hardsteen keukenblad

Hardsteen is een kalkzandsteen dat door sediment in elkaar is gedrukt. Het is echter een relatief zachte steensoort. De fossielen aan het oppervlak zijn kenmerkend voor Belgisch hardsteen. De kleur van deze steensoort wordt bepaald door de hoeveelheid plantaardige resten die in het materiaal zitten. Doordat hardsteen relatief poreus is, dient u het goed en tijdig te onderhouden.

De volgende stappen dienen doorlopen te worden voordat het product in gebruik wordt genomen. Wij raden voor het onderhoud van Belgisch hardsteen een natuursteen onderhoudsset van Moeller Stone Care aan.

Stap 1: Reinigen

Eerste reiniging van nieuw geplaatste oppervlakken

Om uw beschermlaag zo optimaal te laten werken, dient u het blad eerst af te nemen met een droge doek. Hiermee verwijderd u stof en overige losliggende deeltjes. Is het blad nog niet geheel schoon? Gebruik een vochtige doek en neem het materiaal af. Gebruik vervolgens de zuurvrije grondreiniger om het blad goed te reinigen. Laat na het gebruik van de grondreiniger het oppervlak minimaal 24 uur drogen, voordat u verder gaat met stap 2.

Stap 2: Beschermen

Hoe kunt u het blad beschermen?

Hardsteen is een poreus materiaal; bescherming dient tijdig te worden aangebracht. Door het gebruik kan de kleur wat afnemen qua diepte, wat tegen kan worden gegaan door een beschermlaag aan te brengen. Tevens houdt deze laag ook het binnendringen van vuil, vloeistoffen en andere stoffen tegen.

Nadat u het gereinigde blad heeft laten drogen, past u de beschermlaag toe. Gebruik hiervoor een niet pluizende katoenen doek en voorzie deze van het beschermingsmiddel. Giet daarbij nooit direct op het oppervlak, dit beschadigd het materiaal! Wrijf rustig met de doek over het oppervlak, zodat deze vochtig wordt. Krijgt u droge plekken te zien? Behandel deze opnieuw met de vochtige doek en doe dit met alle droge plekken. Zorg ervoor dat er geen droge plekken ontstaan, dit kan verkleuringen veroorzaken. Ziet u geen droge plekken meer? Dat betekend dat het materiaal is voorzien van de juiste laag. U kunt dan na 15 minuten beginnen met het opboenen van het materiaal met een droge doek, dit kunt u doen naar uw gewenste resultaat. Zijn er onverhoopt plekken opgedroogd? Wrijf het opnieuw in met de vochtige doek, zo trekken deze plekken er weer uit. Laat het werkblad na het toepassen van de beschermlaag minimaal 12 uur drogen.

Stap 3: In gebruik nemen van het keukenblad

In gebruik nemen van het keukenblad

Voordat u gebruik maakt van het materiaal, is het zaak dat de beschermlaag voldoende gehecht is. Dit gebeurd binnen 24 uur tot 48 uur.

Stap 4: Dagelijks onderhoud

Hoe maakt u het blad dagelijks schoon?

Door dagelijkse bezigheden zoals koken kan het blad vervuild raken. Maak het blad dan schoon met een sopje van een neutraal schoonmaakmiddel. Dreft of groene zeep zonder citroen zijn zeer geschikt voor het dagelijks reinigen van het blad.

Waar moet u extra op letten?

  • Voor een intensievere behandeling van vuil kunt u gebruik maken van Cif cream. Gebruik daarvoor nooit Cif citroen, dit bevat namelijk zuren.
  • Gebruik altijd zachte doeken en zeker geen schurende voorwerpen, schurende voorwerpen veroorzaken krassen en beschadigen de beschermlaag.
  • Heeft u vloeistoffen gemorst? Dep deze direct op zodat het geen kans heeft om in te trekken. Pas met name op met zuurhoudende of bijtende middelen. Gebruik geen chemische producten zoals ammoniak of bleek!
  • Gebruik altijd hulpmiddelen, zoals een snijplank en snij nooit direct op het materiaal.
  • Zet nooit hete pannen of schalen vanuit de oven of het vuur direct op het materiaal, dit kan breuken veroorzaken. Gebruik hiervoor altijd een onderzetter.
  • Ga nooit op het blad zitten of staan; zo ontstaat er zoveel spanning dat het materiaal kan scheuren of breken.
  • Als er voorwerpen geknoeid zijn welke hard kunnen worden (kauwgom) dienen deze te worden afgeschraapt met een stompe kunststofschraper. Daarna dient het materiaal behandeld te worden met een onderhoudsmiddel.

Voorwaarden onderhoudstips

Deze informatie werd met grote zorg verzameld en dient louter als indicatie. Deze informatie biedt geen garantie en dient als hulpmiddel en extra geheugensteun voor het onderhoud van Belgisch hardsteen. Wilt u meer weten over het onderhoud of heeft u nog andere vragen naar aanleiding van het lezen van dit onderhoudsadvies? U kunt altijd contact met ons opnemen via de contactpagina.

Offerte opvragen Contact opnemen Winkelmand bekijken