Onderhoud van travertin

Onderhoud van travertin

Onderhoud van travertin keukenblad

Travertin is een puur natuur product wat gevormd wordt door kalksteen die uit warmtebronnen komen. Hierdoor krijgt travertin een unieke tekening. Van zich zelf heeft travertin grote groeven, Deze worden echter opgevuld met een soort hars.

De volgende stappen dienen doorlopen te worden voordat het product in gebruik wordt genomen.

Stap 1: Reinigen

Eerste reiniging van nieuw geplaatste oppervlakken

Voordat u het materiaal kunt behandelen, moet het blad schoon zijn. Veeg het af met een droge doek zodat er geen vuil meer op ligt. Is het blad nog niet schoon, kunt u het ook afvegen met een vochtige doek. Laat het blad 24 uur rusten zodat het goed kan opdrogen alvorens u met stap 2 begint.

Stap 2: Beschermen

Travertine is van zich zelf een puur natuur product, waardoor het erg poreus is. Ook door de aanwezigheid van grote groeven in de steen, is het wat poreuzer. Deze opgevulde groeven slijten wat sneller, waardoor een bescherming de levensduur aanzienlijk vergroot.

Wrijf het geheel in met een beschermingsmiddel welke op een, bij voorkeur, katoenen doek is gegoten. Het is niet verstandig direct op het materiaal te gieten, dit kan schade veroorzaken. Behandel het materiaal net zo lang totdat hij vochtig blijft; plekken die opdrogen dienen opnieuw te worden ingewreven. Wanneer het materiaal vochtig blijft en er geen plekken meer opdrogen, dan betekend dit dat de beschermlaag is aangebracht. Boen het geheel daarna mooi op met een droge doek, zodat u geen strepen krijgt. Wanneer er toch droge plekken zijn ontstaan, kunt u de plekken weer opnieuw behandelen zodat de eventuele strepen weer oplossen.

Stap 3: in gebruik nemen van het keukenblad

In gebruik nemen van het keukenblad

De beschermlaag gaat het langste mee als deze volledig door het gehele materiaal is doorgedrongen. Wacht daarom 24 uur na het behandelen voordat u het materiaal in gebruik neemt.

Stap 4: dagelijks onderhoud

Hoe maakt u het blad dagelijks schoon?

Uw blad kan vervuild raken tijdens het koken of andere dagelijkse bezigheden. Verwijder het vuil met een normaal sopje, maar gebruik geen zuurhoudende of bijtende middelen (zoals middelen met citroen). Dreft is vaak al voldoende.

Waar extra op letten?

  • Gebruik nooit bijtende, zuurhoudende of chemische middelen (ammoniak, bleek, citroen) op het blad, dit kan schade veroorzaken.
  • Pas op met hete voorwerpen zoals schalen of pannen, gebruik altijd een onderzetter om schade te voorkomen.
  • Laat scherpe voorwerpen niet direct in contact komen met het materiaal, snij altijd op een snijplank.
  • Gebruik bij het schoonmaken nooit schurende middelen, maar zachte doeken om geen schade te veroorzaken.
  • Breng het blad niet onnodig op volledige spanning door erop te gaan staan of zitten; dit veroorzaakt breuken en scheuren.
  • Verwijder zuurhoudende of bijtende middelen zoals vruchtensappen of koffie direct zodat ze niet intrekken. Dep ze op met een doek en maak het blad schoon.
  • Indien u hard wordende materialen heeft gemorst zoals kauwgom of vet, dient u deze af te schrapen met een stompe kunststofschraper. Behandel het blad daarna met een onderhoudsmiddel om het te herstellen.
  • Voorkom grote temperatuurwisselingen, zodat er geen thermoshock kan optreden.

Voorwaarden onderhoudstips

Deze informatie werd met grate zorg verzameld en dient louter als indicatie. Ze biedt geen garantie en dient als hulpmiddel en extra geheugensteun voor het onderhoud van travertin. Wilt u meer weten over het onderhoud of heeft u nog andere vragen naar aanleiding van het lezen van dit onderhoudsadvies? U kunt altijd contact met ons opnemen via de contactpagina.

Offerte opvragen Contact opnemen Winkelmand bekijken