Een rvs bak of juist een gekleurde spoelbak?

Een rvs bak of juist een gekleurde spoelbak?
26/05/2020 Thierry

Spoelbakken

U bent op zoek naar een nieuwe keuken of gaat aan de gang met uw huidige keuken. U denkt aan de kleur van het werkblad, de eigenschappen hiervan en kijkt wat er past binnen uw budget. Het bestellen van een nieuwe keuken doet u natuurlijk niet zomaar. Er zal ongetwijfeld één of meerdere nachten goed over geslapen worden. Overal is goed over nagedacht, het sluitstuk is de spoelbak, doe die maar.

Wist u dat tijdens het verkopen van een complete keuken er weinig tot niks gezegd word over een spoelbak?
Als u zich realiseert hoe vaak en intensief een spoelbak wordt gebruikt is dit eigenlijk bijzonder te noemen.
De juiste kwaliteit en afmeting van de spoelbak kunnen een wezenlijk verschil maken in het gebruiksgemak van uw keuken.

Een spoelbak met radius in de hoek

Waar jaren geleden veel ronde en anderhalve spoelbakken werden verkocht is dit tegenwoordig vaak een enkele vierkante of rechthoekige spoelbak. Maar waarom dan een vierkante bak en geen ronde? Heel simpel; een rechthoekige ovenschaal zal niet passen in een ronde spoelbak. Ook is de spoelbak steeds meer een designobject geworden. Het is de eyecatcher van de keuken. Het is niet voor niks dat de spoelbak in veel verschillende kleur te leveren is.

Het belangrijkste verschil met spoelbakken van vroeger en nu is de radius in de hoeken. Een bak met een radius van 0 millimteter is een bak die een rechte hoek heeft van 90 graden. Een radius van 5 millimeter is een afronding van 5 millimeter in de hoek wat inhoud dat deze dus iets rond loopt. Hoe groter de radius hoe groter de ronding.

Als je kiest voor een bak met geen radius ofwel een ‘’strakke’’ spoelbak dan is dit hoogstwaarschijnlijk vanwege het design. Een spoelbak met een grotere radius is natuurlijk veel makkelijker schoon te maken!

Techniek een bak uit delen, of gestanst

Tegenwoordig is het maken van een spoelbak compleet computer gestuurd en komt hier geen mensenhand meer aan te pas. Toch zitten er wel degelijke verschillen tussen diverse spoelbaken. Veel spoelbakken die worden aangeboden worden gelast. Dit wil zeggen dat het als het ware een envelop is die word gevouwen, de gevouwen delen worden vervolgens aan elkaar gelast. Een duurzamer alternatief is een gestanste spoelbak. Dit is een plaat rvs die met een gigantische pers in een mal word gestanst waardoor de bak uit 1 geheel word vervaardigt. Het voordeel hierbij is dat de spoelbak geen lasnaden heeft en deze dus ook niet kunnen scheuren of lekken bij veelvuldig gebruik van bijvoorbeeld een Quooker.
Een goed voorbeeld van een dergelijke bak is de veel verkochte Reginox New York 50×50. Reginox maakt deze bakken in eigen beheer in het Nederlandse dorp Rijssen en geeft hier levenslang garantie op!

Een rvs bak of juist een gekleurde spoelbak?

Vandaag de dag is het aanbod spoelbakken groter dan ooit. Veel verschillende merken en maten maar dus ook kleuren. Twee jaar geleden steeg de vraag naar zwarte spoelbakken explosief. Logisch dus dat er veel fabrikanten op deze vraag inspeelden. Dit resulteert in een groot aanbod. Eigenlijk kunnen we het onderscheid maken in het hoofdmateriaal; rvs of composiet. Een rvs bak word gecoat waardoor deze de juiste kleur krijgt. De Reginox Ohio Midnight sky of Lorreine 50R Black is hiervan het goede voorbeeld. Een alternatief is de composiet spoelbak van Carressi, de CAGR series. Dit is een composiet bak die door en door zwart is. Een zwart gecoate bak is erg sterk maar toch moet u oppassen met scherpe delen omdat de coating wel beschadigd kan raken. Een bak van composiet bestaat uit materiaal dat door en door zwart is. Hierbij kan de coating van de bak dus niet beschadigd raken. Uiteraard geldt dit niet alleen voor zwarte bakken maar in alle voor de hand liggende kleur spoelbakken.

Bij Natuursteenstunter is een spoelbak niet zomaar een keuze maar een die doordacht en samen met u genomen is!

Offerte opvragen Contact opnemen Winkelmand bekijken